Punca Berlakunya Blue Screen Dan Cara Mengatasinya

Blue screen adalah bentuk masalah yang paling biasa untuk setiap pengguna Windows. Masalah ini boleh menyerang PC, dan komputer riba tidak terkecuali. Terdapat banyak sebab untuk masalah itu sendiri, biasanya disebabkan oleh tabiat buruk menggunakan PC atau komputer riba.

Masalah ini juga dikenali sebagai BSOD atau Blue Screen of Death, dan biasanya menyebabkan Windows hanya memaparkan warna biru pada skrin.

Terdapat banyak sebab untuk BSOD . Biasanya, punca utama masalah ini adalah kegagalan software atau hardware.

Biasanya, komputer riba atau PC dengan blue screen boleh direstart semula secara automatik. Selepas beberapa ketika, komputer riba atau PC akan kembali seperti biasa. Oleh itu, jangan panik. Bergantung pada sebabnya, terdapat banyak cara untuk mengatasi masalah ini.

Cara Mengatasinya

Restart

Ini adalah cara paling biasa untuk menanganinya. Anda boleh restart pc dengan menekan butang restart yang disediakan. Jika PC tidak rosak teruk, ia boleh kembali normal selepas boot up.

System Restore

Kaedah ini digunakan apabila PC menghadapi blue screen yang serius, iaitu apabila pc tidak dapat dipulihkan kepada keadaan asalnya selepas direstart. Untuk melakukan system restore, anda boleh melakukan langkah berikut.

  • Matikan komputer dahulu.
  • Hidupkan semula komputer.
  • Klik butang F8 pada papan keyboard PC.
  • Kemudian pilih “Save mode”.
  • Terus masuk ke OS Save Mode.
  • Selepas beberapa ketika, PC akan direstart semula secara automatik.

Baiki Windows Operating System

Jika menggunakan kaedah system restore tidak berjaya memulihkan PC seperti sebelum ini, maka sebaiknya lakukan pembaikan sistem Windows. Sebab skrin biru biasanya adalah fail Windows yang rosak. Kaedah ini memerlukan DVD Windows operating system.

Install Latest Driver

Jika PC anda masih mempunyai masalah ini, cuba update driver. Masalah sedemikian biasanya disebabkan oleh update tidak betul atau tidak lengkap. Oleh itu, anda perlu download latest driver ke PC anda.

Scan Malware

Jika PC anda tidak juga pulih disebabkan blue screen, sebaiknya lakukan malware scanning. Malware mungkin menjadi punca ketidakstabilan sistem Windows. Malware juga boleh merosakkan bahagian paling dalam Windows. Oleh itu, sila cuba scan menggunakan antivirus terlebih dahulu.

Periksa Hardware

Jika blue screen tidak dapat diselesaikan, langkah seterusnya yang boleh anda lakukan ialah periksa hardware. Hardware mungkin rosak. Hardware yang rosak boleh mencetuskan blue screen of death pada PC dan komputer riba.

Format

Jika blue screen tidak dapat diselesaikan, ini adalah perkara terakhir yang boleh anda lakukan. Ini boleh dilakukan untuk membina semula sistem Windows PC atau komputer riba anda supaya ia tidak lagi menghadapi BSOD. Malangnya, jika ia masih tidak dibaiki, ia sebenarnya menyebabkan kerosakan teruk pada hardware.

Cadangan Saya

Berdasarkan pengalaman saya sendiri, blue screen ini memang masalah yang selalu saya jumpa. Setiap hari ada saja customer yang mengadu mengenainya.

Hard Disk yang rosak juga merupakan antara punca yang menyebabkan blue screen tidak dapat dipulihkan. Walaupun sudah format, ianya tidak akan lama.

Seminggu dua akan terjadi lagi bluescreen. Caranya anda perlu beralih ke SSD. Dalam laman web ini, kepentingan SSD paling banyak saya kongsikan. Semoga bermanfaat.

Kami menyediakan servis membaiki komputer dan laptop. Yang jauh kami boleh datang. FREE INSPECTION. Tiada repair tiada bayar. Kami covered area Kota Kinabalu – Papar.
Contact us : https://linktr.ee/TeraTech


Scroll to Top