Cara Mengatasi Masalah Blue Screen of Death BSoD

BSoD boleh merujuk kepada salah satu daripada yang berikut:

Secara alternatif dirujuk sebagai bluescreen  atau bugcheck dalam Microsoft Windows NT, 2000, dan XP. BSoD ialah shortform dari Blue Screen of Death dan merupakan mesej error Windows.

Contoh error blue screen

Di bawah ialah contoh bagaimana BSoD mungkin muncul dalam Windows.

Blue screen paling kerap ditemui dan dikaitkan dengan komputer yang menjalankan Microsoft Windows. Walau bagaimanapun, operating system lain, seperti macOS, juga mungkin mendapat blank blue screen , yang juga dirujuk sebagai BSoD. Blank blue screen pada komputer Apple menunjukkan bahawa hard disk dalam komputer rosak.

Mengapa Windows memberikan error BSoD?

Error blue screen Windows berlaku apabila program menghadapi error. Contohnya, error programming seperti cuba memanggil sesuatu yang tidak wujud atau melakukan sesuatu yang tidak dibenarkan. BSoD juga boleh berlaku dengan hardware yang rosak, seperti memori rosak yang menghalang data daripada dibaca atau ditulis dengan betul.

Apakah yang perlu saya lakukan apabila saya melihat error blue screen?

Tulis bahagian penting mesej error. Mesej error ini biasanya panjang kerana ia menunjukkan lokasi error, yang biasanya tidak diperlukan. Tulis mana-mana maklumat yang dinyatakan di bawah.

  • Jika ia adalah error exception, seperti gambar kedua di atas, tuliskan error dan lokasi pertama. Sebagai contoh, “Exception 06 has occurred at 0028:c183ADC” ialah apa yang ditunjukkan dalam gambar kedua.
  • Jika error mempunyai teks dengan underscore, tuliskan mesej underscore. Contohnya, dalam gambar kedua, “BAD_POOL_HEADER” hendaklah ditulis.
  • Jika ia mempunyai error STOP:, bahagian pertama error STOP: hendaklah ditulis. Contohnya, “STOP: 0x00000019” seperti yang ditunjukkan dalam gambar kedua.
  • Melainkan beberapa fail disenaraikan, tuliskan sebarang fail .SYS, .EXE, .VXD dalam mesej error.
TIPS
Anda tidak perlu menulis apa-apa jika anda mempunyai kamera digital atau telefon pintar dan boleh mengambil gambar mesej error.

Bagaimanakah saya boleh boot semula komputer dengan error blue screen?

Jika komputer tidak boot semula secara automatik apabila menghadapi error blue screen, tekan dan tahan keypad Ctrl dan Alt, kemudian tekan Del beberapa kali untuk boot semula komputer.

Jika komputer tidak bertindak balas kepada keypad Ctrl+Alt+Del, tekan dan tahan power button komputer selama beberapa saat sehingga komputer dimatikan. Setelah komputer dimatikan, anda boleh menekan power button sekali lagi untuk menghidupkan semula komputer.

Jika cara-cara diatas tidak berhasil, anda boleh ikuti langkah dari perkongsian saya seterusnya Punca Berlakunya Blue Screen Dan Cara Mengatasinya.

Kami menyediakan servis membaiki komputer dan laptop. Yang jauh kami boleh datang. FREE INSPECTION. Tiada repair tiada bayar. Kami covered area Kota Kinabalu – Papar.
Contact us : https://linktr.ee/TeraTech

Scroll to Top