5 Tips Penting Pemilihan Graphic Card Untuk Anda

Graphic Card ialah hardware komputer yang menghasilkan imej yang anda lihat pada monitor anda. Ia juga bertanggungjawab untuk menghantar gambar ke monitor anda dengan menukar data menjadi isyarat yang boleh difahami oleh monitor anda.

Slot pada motherboard yang boleh digunakan untuk memasang grafik kad ini ialah slot PCI (Peripheral Component Interconnect), AGP (Accelerated Graphics Port), dan PCI-E (PCI Express).

PCI (Peripheral Component Interconnect)
AGP (Accelerated Graphics Port)
PCI-E (PCI Express)

Grafik kad diperlukan untuk penggunaan komputer yang memerlukan paparan berprestasi tinggi untuk mencipta animasi komputer, penyuntingan video, permainan komputer 3D dan banyak lagi. Ini kerana grafik kad sedia ada dalam komputer tidak mempunyai kuasa yang cukup dan tidak dapat mengendalikan kerja dengan baik.

Terdapat dua jenis grafik kad, iaitu grafik kad bersepadu dan grafik kad khusus (dedicated). Grafik kad bersepadu (integrated graphic card) biasanya disolder pada motherboard.

Kelebihan Menggunakan Grafik Kad

  • Meningkatkan kualiti video dan gambar pada komputer anda.
  • Mempercepatkan proses rendering grafik.
  • Paparan piksel yang dioptimumkan.
  • Tingkatkan kualiti paparan pada komputer anda.
  • Mempercepat dan meningkatkan kualiti paparan permainan komputer.
  • Kurangkan beban processor CPU dan penggunaan RAM pada komputer anda.

Pemilihan Grafik Kad

Sebelum kita membeli grafik kad, kita mesti memahami kriteria untuk mendapatkan grafik kad yang terbaik. Berikut merupakan cara untuk memilih grafik kad terbaik:-

Jenis Slot

Jenis slot yang disokong oleh komputer sedia ada ialah PCI, AGP atau PCI-E. Motherboard lama menyokong soket AGP. Untuk motherboard baharu, menggunakan slot PCI-E adalah prestasi terbaik untuk grafik kad.

Tahap resolusi

Adalah penting untuk mendapatkan paparan video, gambar dan grafik berkualiti tinggi. Walau bagaimanapun, ia bergantung pada jenis dan saiz monitor yang digunakan oleh komputer anda.

Memori

Kebanyakan grafik kad hari ini mempunyai lebih daripada 1GB memori. Jika kurang, ia akan memperlahankan prestasi memaparkan grafik resolusi tinggi atau video dengan tekstur yang kompleks.

Sistem Penyejukan

Grafik kad berkelajuan tinggi menjadi panas dengan cepat dan menghasilkan haba pada kadar yang tinggi. Oleh itu, ia memerlukan sistem penyejukan tambahan.

Kelajuan Processor

Processor kad grafik dipanggil GPU (Graphics Processing Unit). Ia juga perlu sepadan dengan jenis CPU yang digunakan oleh komputer.

Jenis Paparan Grafik Kad

Paparan atau jenis fail grafik yang disokong oleh grafik kad ialah DVI (Digital Visual Interface), VGA (Video Graphic Array), HD (High Definition), atau HDTV (High Definition Television).

ATI Technologies Inc.
NVIDIA

Grafik kad NVIDIA mempunyai prestasi paparan kualiti yang lebih tinggi daripada grafik kad ATI. Tetapi kelebihan grafik kad ATI ialah ia lebih stabil dari segi penjimatan tenaga dan menghasilkan haba pada kadar yang rendah. Hari ini, ATI telah dibeli oleh syarikat komputer AMD.

Kami menyediakan servis membaiki komputer dan laptop. Yang jauh kami boleh datang. FREE INSPECTION. Tiada repair tiada bayar. Kami covered area Kota Kinabalu – Papar.
Contact us : https://linktr.ee/TeraTech

Scroll to Top