5 Tanda Kerosakan Pada Motherboard Laptop

Motherboard ialah komponen utama yang menghubungkan segala-galanya dalam komputer. Jika motherboard rosak, komponen lain juga berisiko rosak. Sebab itu kos membaiki motherboard ini tinggi.

Di bawah ini saya kongsikan kepada anda beberapa tanda yang menunjukkan kerosakan pada motherboard.

Tanda-tanda kerosakan pada motherboard

Punca Mobo Gagal Berfungsi Dengan Baik

1. Laptop Terlalu Panas

Desktop dan laptop tidak suka kepada haba. Masalah laptop terlalu panas sebenarnya berpunca daripada banyak perkara. Sama ada komputer riba yang telah digunakan terlalu lama, kipas komputer riba rosak, isu bateri, thermal paste mengering atau cara yang salah ketika penggunaan laptop. Haba daripada semua perkara ini boleh merosakkan motherboard anda.

Jika anda berhasrat untuk menggunakan komputer riba untuk jangka masa yang panjang, anda harus menggunakan “cooling pad” atau berhenti seketika untuk “menyejukkan” komputer riba terlebih dahulu. Biarkan komputer riba dan komponennya sejuk sedikit, dan kemudian anda boleh kembali bekerja. Ini akan menghalang motherboard anda daripada cepat rosak ke tahap tertentu.

2. Laptop Tidak Pernah Diservis

Komputer riba ini perlu diservis sekurang-kurangnya setiap enam bulan (dua kali setahun). Dengan ini, anda boleh mengenal pasti sebarang kerosakan atau perubahan yang berlaku pada komputer riba anda dari semasa ke semasa.

Service ini termasuk “general cleaning”, ganti thermal paste, software upgrade dan banyak lagi.

Perkhidmatan “general cleaning” dan ganti thermal paste baru ini sangat penting untuk memastikan komputer riba atau motherboard anda tidak panas.

Tanpa servis membuang habuk, habuk yang terkumpul di dalam laptop boleh menyebabkan kipas laptop tidak berfungsi dengan baik. Apabila kipas tidak berfungsi, haba tidak dapat keluar dan memanaskan motherboard komputer riba anda.

Untuk thermal paste, ia biasanya hanya digunakan sekali dan kemudian perlu diganti dengan yang baru. Ia digunakan untuk menyejukkan chip processor pada motherboard. Tetapi semakin lama thermal paste mengeras, semakin kurang berkesannya, menyebabkan GPU menjadi terlalu panas dan rosak.

Mahu servis laptop anda? Tekan di sini!

3. Kerosakan Fizikal Pada Motherboard

Kerosakan fizikal adalah punca paling mudah untuk anda kenal pasti. Contohnya, transistor terbakar, litar rosak atau cip tercalar boleh merosakkan motherboard anda. Ia mudah untuk diketahui, dan salah satu tandanya ialah bau terbakar yang anda dapati apabila komputer riba sedang berjalan.

Isu ini biasanya disebabkan oleh komputer riba terjatuh, remuk, terpercik air atau komputer riba dimasuki serangga. Itulah sebabnya penting untuk menjaga komputer riba anda dengan betul.

Kerosakan fizikal pada komputer riba anda juga boleh menjejaskan motherboard anda, terutamanya jika ia melibatkan pecah, serpihan, retak dan kelembapan. Oleh itu, pastikan anda tidak meletakkan komputer riba anda berdekatan dengan makanan dan minuman, kanak-kanak kecil atau tempat rendah.

Makanan dan minuman di sekeliling komputer riba boleh membenarkan serangga seperti semut memasuki komputer riba dan merosakkan litar pada motherboard. Membiarkan komputer riba di atas lantai atau berhampiran kanak-kanak kecil juga menyebabkan komputer riba itu berisiko terpijak atau remuk.

4. Komputer Riba Terlalu Lama

Selagi namanya elektronik, ia pasti akan rosak jika hayatnya terlalu lama. Komputer riba biasanya mempunyai jangka hayat hanya 3 hingga 5 tahun. Adalah perkara biasa untuk jenis isu ini berlaku jika anda sedang menggunakan komputer riba yang telah melepasi had jangka hayatnya.

Sebenarnya bukan motherboard sahaja yang bermasalah, mungkin banyak lagi komponen lain yang bermasalah. Kipas komputer riba adalah salah satu komponen pertama yang gagal, menyebabkan terlalu panas dan kerosakan pada papan induk. Untuk memastikan jangka hayat komputer riba anda, penjagaan mesti diambil dengan cara yang betul.

5. Lonjakan Kuasa (Power Surges)

Mobo ialah tempat unit bekalan kuasa (PSU) disambungkan. Jika komponen memerlukan lebih kuasa daripada PSU yang digunakan, ia mungkin merosakkan komponen dan motherboard anda.

Masalah biasa pada motherboard ialah lonjakan kuasa. Ini berlaku apabila anda memasang banyak soket pada sambungan, seperti TV dan peti sejuk.

Ini kerana peranti ini menarik banyak kuasa, yang boleh menyebabkan lonjakan kuasa.

Kami menyediakan servis membaiki komputer dan laptop. Yang jauh kami boleh datang. FREE INSPECTION. Tiada repair tiada bayar. Kami covered area Kota Kinabalu – Papar.
Contact us : https://linktr.ee/TeraTech

Scroll to Top