Cara Menjaga Bateri Laptop Agar Lebih Tahan Lama

Bateri laptop rosak bukanlah perkara baru bagi kami. Mesti ada masalah bateri setiap hari. Antaranya ialah ketidakupayaan untuk mengecas, bateri kembung, bateri panas dan sebagainya.

Kurangkan Charge Cycle

Setiap bateri mempunyai had kitaran pengecasan. Kitaran pengecasan ialah apabila kita mengecas bateri yang 0% dan kemudian kepada 100%. Setiap kali kita melengkapkan kitaran, kapasiti bateri kita akan berkurangan.

Oleh itu, untuk mengelakkan Kitaran Penuh, sila cas apabila kuasa bateri mencapai 7-10% atau apabila komputer riba mula memberitahu bahawa kuasa bateri rendah, dan kita perlu menggunakan pengecas. Jangan biarkan 0%, supaya tidak mengurangkan kapasiti bateri.

Jangan biarkan bateri berada di tempat yang panas

Suhu tinggi juga akan memberi kesan negatif pada bateri kita. Walaupun bateri kita boleh dikatakan tahan lama, rintangan habanya agak lemah. Jika komputer notebook menjadi terlalu panas, matikan dan keluarkan bateri. Kerana haba boleh “mematikan” bateri kita.

Berikut merupakan Cara Atasi Masalah Laptop Overheat Dengan Mudah.

Bersihkan laptop anda sekali sekala

Keluarkan bateri dan lap dengan kain untuk membersihkan semua habuk dan juga debu untuk memastikan ruang bateri bersih.

Jangan biarkan bateri anda tak digunakan

Jika anda kerap menggunakan pengecas, pastikan bateri anda turut dicas sekurang-kurangnya 50%. Dengan cara ini bateri anda boleh kekal hidup dan masih boleh digunakan tanpa sebarang masalah.

Jika anda meninggalkan bateri selama lebih daripada 3 bulan, sila caskannya kepada 80%, dan kemudian keluarkan bateri.

Dengan ini, masalah bateri laptop rosak pasti boleh dicegah lebih awal.

Kami menyediakan servis membaiki komputer dan laptop. Yang jauh kami boleh datang. FREE INSPECTION. Tiada repair tiada bayar. Kami covered area Kota Kinabalu – Papar.
Contact us : https://linktr.ee/TeraTech

Scroll to Top