Punca Kipas Laptop Anda Bising Dan Cara Mengatasinya

Apakah sebab kipas laptop bising? Kadang-kadang, bila laptop dihidupkan lama-lama, kipas laptop akan berbunyi.

Dalam kes yang lebih serius, laptop akan terus membuat bunyi pada saat pertama ia dihidupkan. Sudah tentu, bunyi pada laptop boleh menjadi sangat menjengkelkan, terutamanya apabila laptop digunakan di khalayak ramai. Mengapa ia membuat bising?

1. Processor

Jika anda run banyak program (multitasking), maka processor akan bekerja lebih keras. Prestasi processor akan menjadi sangat sibuk dan boleh menyebabkan panas.

Oleh kerana suhu laptop yang tinggi, kipas akan bertindak segera untuk mengurangkan panas. Inilah sebabnya mengapa kipas berputar dengan pantas sehingga menghasilkan bunyi yang bising.

Adalah lebih baik untuk menjalankan program mengikut keperluan. Lihat juga spesifikasi laptop anda sama ada ia boleh menjalankan perisian yang anda gunakan.

2. Kipas Terlalu Kotor

Kipas kotor
Kipas kotor

Jika anda tidak membuka banyak program, tetapi kipas laptop masih bising, mungkin kipas laptop anda kotor. Kipas yang kotor boleh menghalang peredaran udara yang keluar dari dalam laptop, yang mana boleh menyebabkan panas.

Anda boleh cuba membuka dan membersihkannya sendiri, tetapi jika anda tidak pasti, sebaiknya gunakan perkhidmatan juruteknik komputer. Ingat bahawa membuka komputer riba akan membatalkan warranty (jika laptop anda masih dalam warranty).

Oleh itu, sila pertimbangkan dengan teliti sebelum cuba membuka laptop anda sendiri.

3. Kipas Sudah Rosak

Kipas laptop
Kipas laptop

Punca bunyi kipas laptop mungkin disebabkan kipas laptop anda rosak. Kipas yang rosak tidak akan berfungsi dengan betul dan ia mengeluarkan bunyi bising.

Jika ini berlaku, anda boleh berjumpa dengan juruteknik. Kalau nak lebih cepat, boleh beli kipas baru.

Sekarang bagaimana saya menangani laptop yang bising? Terdapat cara mudah untuk mengelakkan laptop daripada membuat bising iaitu dengan menghantarnya ke juruteknik komputer.

Tetapi sudah tentu ini memerlukan kos. Jika anda cuba membukanya sendiri tanpa kemahiran, laptop anda mungkin akan terus rosak.

Kami menyediakan servis membaiki komputer dan laptop. Yang jauh kami boleh datang. FREE INSPECTION. Tiada repair tiada bayar. Kami covered area Kota Kinabalu – Papar.
Contact us : https://linktr.ee/TeraTech

Scroll to Top
Scroll to Top