4 Cara Untuk Menentukan Versi Windows Pada Komputer

Oleh kerana terdapat banyak versi Windows, anda mungkin ingin mengetahui versi yang anda gunakan. Bahagian berikut menunjukkan kepada anda versi Windows yang sedang dipasang pada komputer anda (cth., Windows Vista atau Windows 10), dan nombor binaan tertentu.

Tentukan versi Windows

Tekan keypad Windows+R untuk membuka Run window.
Taip winver dalam medan teks dan tekan Enter.

Window akan menunjukkannya di bahagian atas, dan kemudian versi dan nombor binaan di bahagian bawah.

Kaedah alternatif

Sesetengah network admin mengehadkan akses kepada run prompt. Dalam kes ini, anda boleh mendapatkan maklumat menggunakan kaedah alternatif di bawah.

  • Cari versi dalam System
  • Cari versi dalam System Information
  • Cari versi menggunakan Command Prompt

Cari Versi Windows Dalam System

Buka System Window dengan menekan keypad Windows dan keypad Pause pada masa yang sama. Ianya disenaraikan di sebelah kanan di bawah bahagian edisi Windows.

Menggunakan System Information

Tekan Windows key, taip System Information, dan kemudian tekan Enter. Windows version dan nombor binaannya boleh didapati dengan mengklik System Summary di sebelah kiri window.

Menggunakan Command Prompt

Tekan keypad Windows, taip cmd, dan kemudian tekan Enter.
Taip ver dan tekan Enter.
Windows version dipaparkan pada baris seterusnya.


Membersihkan sistem komputer anda adalah penting untuk memastikan sistem komputer anda berjalan lancar. Ia juga membantu melindunginya daripada virus dan malware. Sebelum membersihkan komputer anda, adalah penting untuk membuat data backup, sama ada ke peranti storan luaran seperti memory stick, plug in backup driver atau menggunakan cloud. Berikut ialah beberapa langkah mudah untuk membersihkan sistem … Cara Membersihkan Software Sistem Komputer Anda – Windows

Kami menyediakan servis membaiki komputer dan laptop. Yang jauh kami boleh datang. FREE INSPECTION. Tiada repair tiada bayar. Kami covered area Kota Kinabalu – Papar.
Contact us : https://linktr.ee/TeraTech

Scroll to Top