10 Laptop Gaming Bajet Terbaik Malaysia 2022 (Bawah RM4000)

Berita baik untuk gamer ; tidak seperti zaman dahulu, hari ini anda boleh mendapatkan laptop yang sangat berkuasa yang mampu bermain game pada harga yang sangat berpatutan. Teknologi komputer telah maju sehingga komputer yang lebih cekap kini boleh dihasilkan pada kos yang lebih rendah, yang membawa kita kepada pilihan bajet yang menakjubkan untuk laptop gaming.

Sama ada anda seorang gamer game kasual atau gamer game FPS tegar yang kompetitif, pilihan laptop mampu milik ini menjanjikan nilai yang hebat supaya anda mendapat kualiti yang sama dengan wang anda.

Laptop Gaming Bajet Terbaik

Acer Nitro 5 (AN515-57-536D)

✅CPU/GPU yang hebat
Skrin IPS yang besar
✅Hayat bateri yang lebih lama
❌Binaan plastik

Mengapa ini Pilihan Utama Kami:

“Semuanya, Acer Nitro 5 adalah pilihan kami untuk laptop gaming bajet keseluruhan terbaik. Ianya antara harga dan prestasi. Di luar, ia mempunyai penampilan yang menarik, skrin FHD IPS yang besar, dan keyboard lampu latar RGB berkelip. Di dalam, ia dilengkapi dengan spesifikasi hardware terkemuka.

Gambaran keseluruhan:

Pengalaman dengan Nitro 5 ini sangat menakjubkan dengan skrin IPS FHD 15.6 inci dalam reka bentuk bezel nipis. Sudut tontonannya besar, membolehkan anda melihat skrin pada kedudukan yang berbeza. Dengan kecerahan tinggi dan ketepatan warna yang unggul untuk menawarkan visual terbaik, pereka grafik dan juga gamer akan menikmati visual yang menarik.

Selain itu, ciri yang menjadikan laptop gaming ini bagus untuk diambil ialah keyboard, yang menawarkan maklum balas yang memuaskan apabila ditaip. Ia juga mempunyai lampu latar berwarna-warni yang meningkatkan pengalaman gaming anda. Satu-satunya keluhan kecil kepada Nitro 5 ialah binaan plastik yang, walaupun kukuh, mungkin mudah comot dengan cap jari.

Prestasi:

Di bawah hud, Acer Nitro 5 memuatkan NVIDIA GeForce RTX 3050 yang sangat berkebolehan, yang pastinya akan menjadikan gaming anda berjalan lancar dengan setting tinggi. Anda boleh yakin bahawa walaupun game yang paling grafik demand boleh dimain padanya dengan framerate yang lancar.

Selain itu, anda mendapat processor Intel Core i5-11400H generasi ke-11, 8GB RAM dan storan SSD 512GB. Bahagian dalamannya juga mudah diakses dan boleh dinaik taraf, dengan slot RAM ganti M.2 slot untuk memori tambahan. Tidak lupa, bahagian laptop juga mudah diservis dan diganti.

Spesifikasi:

CPU: Intel Core i5-11400H
GPU: NVIDIA GeForce RTX 3050
RAM: 8GB
Storan: 512GB SSD
Paparan: 15.6-inci, 1920×1080 piksel (FHD),  IPS dengan Acer ComfyView, LED-backlit
Berat: 2.2 kg
Port: 1x USB Jenis-C, 1x USB 3.2 Gen 2, 2x USB 3.2 Gen 1, 1x RJ-45, 1x HDMI 2.1, 1x jack fon kepala/pembesar suara 3.5mm
Dimensi: 363.4 (W) x 255.0 (D) x 23.9 (H) mm

Jika anda membeli-belah untuk laptop gaming mampu milik, anda harus mempertimbangkan ASUS TUF A15. Ia menampilkan processpr Intel Core i5-10300H, yang dioptimumkan untuk penggunaan kuasa yang lebih rendah dengan output prestasi cemerlang.

Alternatif – Laptop gaming terbaik

Asus TUF F15 (FX506L-HHN080T)

✅Prestasi hebat seiring harga
✅Skrin menarik
✅Hayat bateri yang lama
✅Reka bentuk yang anggun
❌Masa tindak balas skrin perlahan
❌Suhu dalaman yang tinggi
❌RAM rendah untuk model asas

Ciri-ciri:

Dari segi reka bentuk fizikal, TUF dibina dengan baik dengan reka bentuk yang lasak dan berfungsi. Ia mempunyai kualiti binaan yang tahan lama, dengan casis solid yang boleh mengambil beberapa ketukan di sana sini. Secara keseluruhannya, ia mempunyai jumlah nilai yang baik untuk harga yang begitu rendah.

Prestasi:

TUF F15 mempunyai GPU GTX 1650 yang hebat untuk dipadankan dengan panel120/144Hz pilihan HD Penuh dan IPS untuk menolak framerate yang baik walaupun pada setting ultra pada game. Walau bagaimanapun, reka bentuk dikatakan tidak dilakukan dengan baik, yang boleh menyebabkan suhu tinggi dan memerlukan kipas yang lebih kuat.

Spesifikasi:

Tahun: 2020
CPU: Intel Core i5-10300H
GPU: NVIDIA GeForce GTX 1650
RAM: 8GB
Storan: 512GB SSD
Paparan: 15.6-inci, 1920×1080 piksel (FHD), IPS dengan anti-silau
Berat: 2.3kg
Port: 1x USB 3.2 Jenis-C Gen 2, 2x USB 3.2 Jenis-A Gen 1, 1x USB 2.0 Jenis-A, 1x jack audio kombo 3.5mm
Dimensi: 359.0 (W) x 256.0 (D) x 24.9 (H) mm

Laptop gaming bajet terbaik untuk pelajar

Acer Aspire 5

✅Mampu milik
✅Paparan FHD yang besar
✅Hayat bateri yang menakjubkan
❌Tidak sesuai untuk heavy gaming


Untuk laptop gaming yang lebih mesra pelajar, Acer Aspire 5 adalah pilihan yang digemari. Dengan harga kurang daripada RM3000, ia boleh mengendalikan keperluan gaming pelajar. Jika anda lebih suka spesifikasi yang lebih baik, terdapat berbilang konfigurasi untuk dipertimbangkan semasa membeli dan juga boleh dinaik taraf dengan mudah.

Gambaran keseluruhan:

Melihat segala-galanya, kualiti paparan IPS HD Penuhnya adalah nilai yang baik kepada kami pada titik harga ini. Ia mempunyai kecerahan tinggi dan meliputi warna NTSC 45% yang menjadikannya paparan yang menakjubkan untuk digunakan. Juga hebat ialah hayat bateri yang panjang selama 10 jam dan pemilihan port pada laptop. Kesemua faktor ini harus memenuhi pelbagai keperluan pelajar untuk bekerja dan bermain game.

Prestasi:

Aspire 5 sebenarnya mempunyai kuasa processor yang hebat di bawah hud, mempunyai teras Intel i5-1135G7 generasi ke-11 yang berkebolehan dan SSD pantas, jadi kerja pelajar boleh dilaksanakan dengan lancar.

Bagi grafik, ia menggunakan kad Grafik Intel Iris Xe tahap permulaan, yang berfungsi cukup baik untuk sesi permainan apabila anda ingin menghilangkan tekanan.

Walaupun setting grafik perlu diturunkan untuk mencapai framerates yang baik, permainan seperti Overwatch masih boleh mencapai 60fps pada setting rendah.

Spesifikasi:

CPU: Intel Core i5-1135G7
GPU: Grafik Intel Iris Xe
RAM: 8GB
Storan: 512GB SSD
Paparan: 14.0-inci, FHD (1920×1080), kecerahan tinggi Acer ComfyView, 45% gamut warna NTSC
Berat: 1.45kg
Port: 2x USB 3.2 Gen 1, 1x USB 3.2 Type-C. 1x HDMI 2.0, 1x jack fon kepala/pembesar suara 3.5mm, 1x RJ-45
Dimensi: 328.0 (W) x 223.0 (D) x 17.95 (H) mm

Laptop gaming bajet terbaik bawah rm3000

Acer Swift 3

✅Padat dan ringan
✅Binaan premium
✅Hayat bateri yang lama
❌Tidak sesuai untuk heavy gaming
❌Support FHD sahaja

Jika anda mempunyai bajet yang lebih terhad tetapi masih mencari tawaran yang bagus, Acer Swift 3 ialah pilihan yang berbaloi. Dengan berat hanya 1.2kg, ia sememangnya salah satu laptop yang lebih mudah alih tetapi berkuasa di luar sana.

Gambaran keseluruhan:

Menampilkan binaan logam yang bagus, Aspire 3 dibina dengan baik, kelihatan premium secara keseluruhan. Dengan skrin IPS 14″. ia berkualiti baik untuk kegunaan umum. Walau bagaimanapun, ketepatan warna dan kecerahan bukanlah titik kukuhnya, jadi ambil perhatian bagi sesiapa yang mahukannya untuk kerja grafik.

Prestasi:

Walaupun harganya rendah, anda disediakan dengan nilai hebat dalam bentuk processor AMD Ryzen 3 5300U, yang menjadikan laptop berjalan dengan baik. Walaupun gaming boleh dilakukan pada laptop yang lebih murah ini, ia adalah yang terbaik untuk game yang lebih ringan dan kasual, misalnya game seperti Fortnite, kerana ia memilih Grafik AMD Radeon.

Spesifikasi:

CPU: AMD Ryzen 3 3500U
GPU: Grafik AMD Radeon
RAM: 8GB
Storan: 256GB SSD
Paparan: 14.0-inci, FHD (1920×1080), IPS, 60Hz
Berat: 1.2kg
Port: 2x USB 3.2 Gen 1, 1x USB Jenis-C, 1x jack fon kepala/pembesar suara 3.5mm, 1x HDMI 2.0
Dimensi: 322.8 (W) x 212.2 (D) x 15.9 (H) mm

Laptop terbaik untuk gaming dan programming

Dell G5 15 (5590)

✅Spesifikasi seiring prestasi
✅Hayat bateri yang lama
✅Keyboard yang selesa
❌Bukan setiap game boleh berjalan lancar pada 60fps


Dell G5 15 direka dan dibina dengan sangat baik. Ia kelihatan hebat, dibina dengan baik dan memberikan prestasi dalam terbaik.

Menggunakan processor Intel Core i5 Generasi ke-9 dan disokong oleh 8GB RAM dalam model kemasukan, ini menjadikan Dell G5 15 cukup berkuasa untuk mengendalikan usaha pengiraan yang diperlukan untuk aliran kerja programming anda. Beberapa port juga terletak di bahagian belakang, untuk persediaan yang awal pada rig permainan/programming anda.

Tentang gaming, ia tidak menghadapi masalah menjalankan game yang lebih mencabar, kerana model kemasukan dilengkapi dengan kad grafik Geforce GTX 1650 peringkat pertengahan yang sangat cekap. Walaupun gaming boleh berjalan lancar, mereka juga harus kelihatan hebat. Nah, G5 mempunyai paparan IPS bezel nipis 15.6” dengan kadar segar semula yang tinggi, yang sepatutnya memuaskan hati pemain, walaupun ketepatan warna dan kecerahan bukanlah yang terbaik.

Secara terang-terangan, G5 15 mempunyai banyak pilihan port, terutamanya di antaranya ialah port USB-C yang didayakan Thunderbolt 3. Ini membolehkan kelajuan pemindahan data yang sangat pantas apabila anda menyambung ke peranti luaran cth. paparan luaran atau GPU, bagus untuk kerja dan bermain.

Laptop terbaik untuk gaming dan programming

Dell G15 (5515)


✅Spesifikasi dipacu prestasi
✅Paparan menarik
✅Port I/O yang mencukupi
❌Berat dan besar


Dell 15 direka dan dibina dengan sangat baik. Ia bukan sahaja kelihatan hebat tetapi juga dibina dengan baik dan memberikan prestasi yang bagus.

Gambaran keseluruhan:

Di sini, game akan dapat berjalan lancar sama hebatnya dengan penampilannya. Melengkapkan lagi yang terakhir ialah paparan G15 bezel nipis 15.6” FHD dengan kadar penyegaran tinggi 120Hz, yang sepatutnya memuaskan hati gamer.

Dalam kes apabila anda perlu mengakses dokumen tertentu untuk kerja atau programming, mesin ini mempunyai banyak pilihan port, terutamanya di antaranya ialah port USB-C yang membolehkan kelajuan pemindahan data yang sangat pantas. Beberapa port juga terletak di bahagian belakang, untuk persediaan yang lebih bersih pada rig permainan/programming anda.

Prestasi:

Menggunakan processor AMD Ryzen 5 5600H dan disokong oleh 8GB RAM, ini menjadikan Dell G15 cukup berkuasa untuk mengendalikan usaha pengiraan yang diperlukan untuk aliran kerja programming anda. Ia tidak menghadapi masalah menjalankan game yang lebih mencabar, kerana model ini dilengkapi dengan kad grafik Geforce GTX 3050 peringkat pertengahan yang sangat cekap.

Spesifikasi:

CPU: AMD Ryzen 5 5600H
GPU: NVIDIA GeForce RTX 3050
RAM: 8GB
Storan: 512GB SSD
Paparan: 15.6-inci, FHD (1920×1080 piksel), 120Hz, WVA
Berat: 2.449kg (berat permulaan)
Port: 2x USB 2.0, 1x USB 3.2, 1x USB Jenis-C, 1x HDMI, 1x RJ45, 1x jack kombo fon kepala/mikrofon
Dimensi: 357.26 (W) x 272.11 (D) x 24.9 (H) mm

Laptop permainan nipis murah terbaik’

Dell New Inspiron 15 3000


✅Kualiti binaan padat
✅Skrin FHD yang besar
✅Keyboard yang selesa dengan touchpad yang besar
❌Purata hayat bateri tidak lama

Lupakan tentang laptop gaming yang besar dan berat dari zaman dahulu kerana mesin gaming terkini semakin ramping dengan reka bentuk yang lebih ringan. Walaupun Dell New Inspiron 15 3000 mungkin bukan laptop gaming sebenar, ia mempunyai keupayaan gaming yang baik memandangkan kedua-dua CPU dan GPU yang baik.

Ciri-ciri:

Inspiron Baharu 15 3000 mempunyai reka bentuk yang agak tipis berukuran hanya 17.5 mm tinggi pada bahagian hadapan. Ketinggian belakangnya lebih tebal sedikit pada 18.99 mm untuk memastikan engsel yang lebih kuat. Bagi paparannya, paparan WVA 15.6-inci adalah purata yang baik antara panel IPS dan TN dengan julat warna yang baik dan nisbah kontras yang tinggi.

Prestasi:

Menempatkan processor Intel Core i5-1135G7 generasi ke-11 dan Grafik Intel Iris Xe, Dell New Inspiron 15 3000 memberikan kuasa processor yang hebat dan boleh menyokong beberapa game sederhana. Kebanyakan game popular boleh dimainkan dengan baik tanpa beberapa tweak kecil.

Spesifikasi:

Tahun: 2021
CPU: Intel Core i5-1135G7
GPU: Grafik Intel Iris Xe
RAM: 8GB
Storan: 512GB SSD
Paparan: 15.6 inci, 1920×1080 piksel (FHD), WVA
Berat: 1.85kg
Port: 2x USB 3.2, 1x USB 2.0, 1x HDMI 1.4, 1x jack audio
Dimensi: 358.5 (W) x 235.56 (D) x 17.5 (H-depan) x 18.99 (H-belakang) mm

Alternatif – Laptop gaming bajet keseluruhan terbaik

ASUS TUF A15 (FA506I-CHN056W)

✅CPU/GPU yang hebat
✅Paparan menarik
✅Binaan tahan lama
❌Berat dan besar


Jika anda membeli-belah untuk laptop gamingyang bernilai untuk wang, anda harus mempertimbangkan ASUS TUF A15. Daripada cip Intel, ia menampilkan pemproses AMD Ryzen 5 4800H terbaru yang dioptimumkan untuk penggunaan kuasa yang lebih rendah dan kosnya juga lebih rendah daripada cip Intel untuk output prestasi yang sama.

Gambaran keseluruhan

Dari segi reka bentuk fizikal, TUF dibina dengan baik dengan reka bentuk yang lasak dan berfungsi. Walaupun ia tidak menggunakan laluan nipis dan ringan, ia mempunyai kualiti binaan yang tahan lama dengan casis solid yang boleh mengambil beberapa ketukan di sana sini.

Selain itu, keyboard bersaiz penuh dilengkapi dengan lampu latar RGB seragam dan setiap keyboard cukup tahan lama untuk menahan lebih 20 juta tekanan.

Prestasi

TUF A15 mempunyai GPU GTX 3050 julat pertengahan yang hebat yang dipadankan dengan baik dengan panel kadar penyegaran 120Hz yang menakjubkan yang HD Penuh dan IPS untuk menolak kadar bingkai yang baik walaupun pada setting ultra pada game. Dengan CPU AMD Ryzen 7 4800H 8-teras, sistem boleh berjalan pada maksimum 16 utas untuk menjalankan tugas berbilang tugas dan intensif.

Spesifikasi:

CPU: AMD Ryzen 7 4800H
GPU: NVIDIA GeForce RTX 3050
RAM: 8GB
Storan: 512GB SSD
Paparan:  15.6-inci, FHD (1920×1080), IPS, anti-silau, 144Hz, 63% sRGB, anti-silau
Berat: 2.30kg
Port: 1x jack audio kombo 3.5mm, 1x HDMI 2.0b, 3x USB 3.2 Gen 1 Jenis-A, 1x USB 3.2 Gen 2 Jenis-C
Dimensi: 359.0 (W) x 256.0 (D) x 24.3 (H) mm

Bonus: Laptop gaming bajet keseluruhan terbaik

Asus TUF A15

✅Prestasi hebat sesuai dengan harga
✅Skrin menarik
✅Hayat bateri yang lama
✅Reka bentuk yang anggun
❌Masa tindak balas skrin perlahan
❌Suhu dalaman yang tinggi
❌RAM rendah pada model asas

Jika anda membeli-belah untuk laptop gaming yang bernilai untuk wang, anda harus mempertimbangkan ASUS TUF A15. Daripada cip Intel, ia menampilkan Processor AMD Ryzen 5 4600H baharu, yang dioptimumkan untuk penggunaan kuasa yang lebih rendah, dan juga kos kurang daripada cip Intel untuk output prestasi yang sama. Disebabkan ini, anda mendapat penjimatan kuasa dan hayat bateri yang lebih lama untuk bateri 90Wh.

TUF A15 mempunyai GPU GTX 1660 julat pertengahan yang hebat untuk model kemasukannya, yang dipadankan dengan baik dengan panel 120/144Hz pilihan yang HD Penuh dan IPS untuk menolak frame rates yang baik walaupun pada setting ultra pada gaming. Walau bagaimanapun, reka bentuk terma dikatakan tidak dilakukan dengan baik, yang boleh menyebabkan suhu tinggi dan memerlukan kipas yang lebih kuat apabila digunakan.

Dari segi reka bentuk fizikal, TUF dibina dengan baik dengan reka bentuk yang lasak dan berfungsi. Walaupun ia tidak menggunakan laluan nipis dan ringan, ia mempunyai kualiti binaan yang tahan lama, dengan casis solid yang boleh mengambil beberapa ketukan di sana sini. Secara keseluruhannya, ia mempunyai jumlah nilai yang baik untuk harga yang begitu rendah.

Bonus: Laptop terbaik gaming dan kerja

Lenovo Legion 5 (15″, Gen 6) 15ACH6H

✅CPU/GPU yang hebat
✅Memori yang besar
✅Port I/O yang mencukupi
❌Hanya menyokong sehingga FHD

Jika anda ingin bergantung pada laptop anda semasa bekerja dan juga untuk hiburan, Legion 5 ialah komputer riba serba guna yang sesuai untuk keperluan harian anda.

Gambaran keseluruhan

Dengan berat yang agak boleh diterima iaitu 2.4kg, Legion 5 mudah dibawa sepanjang hari sama ada anda di tempat kerja atau di rumah. Di bawah mod Pengoptimuman Auto, sistem secara bijak mengoptimumkan prestasi gamingnya dengan pengedaran kuasa CPU/GPU dinamik. Anda kini boleh menikmati framerates maksimum pada paparan FHD 15.6 inci.

Prestasi

Cip AMD Ryzen 5 5600H ini sepatutnya menyelesaikan kerja anda dengan lancar tanpa menjejaskan hayat bateri. Anda juga boleh menjangkakan laptop gaming ini bertahan sehingga 8 jam dengan sokongan untuk Rapid Charge Pro. Selain itu, GPU NVIDIA GeForce GTX 1650 dikatakan berprestasi baik dengan game paling popular pada resolusi asli dengan framerates yang boleh dimainkan.

Satu lagi perkara yang baik ialah laptop ini mempunyai RAM 16GB built-in, jadi anda tidak perlu risau tentang berbilang tugas atau memuatkan berbilang aplikasi di background secara serentak. Tidak lupa; semuanya lancar dengan memori yang besar dan storan SSD.

Spesifikasi:

CPU: AMD Ryzen 5 5600H
GPU: NVIDIA GeForce GTX 1650
RAM: 16GB
Storan: 512GB SSD
Paparan: 15.6-inci, FHD (1920×1080), IPS, anti-silau, Penyegerakan percuma, 100% sRGB, 60Hz
Berat: 2.4kg
Port: 2x USB-C 3.2 Gen 2, 1x kombo fon kepala/mikrofon, 4x USB-A 3.2 Gen 1, 1x HDMI 2.1, 1x RJ-45
Dimensi: 363.06 (W) x 259.61 (D) x 23.57 – 26.1 (H) mm

Kami menyediakan servis membaiki komputer dan laptop. Yang jauh kami boleh datang. FREE INSPECTION. Tiada repair tiada bayar. Kami covered area Kota Kinabalu – Papar.
Contact us : https://linktr.ee/TeraTech

Scroll to Top