Perbezaan Antara Saiz Skrin dan Resolusi Skrin

Apabila bercakap tentang monitor komputer, saiz tidak bermakna kualiti, dan resolusi tinggi tidak bermakna anda mendapat yang terbaik untuk anda. Jika itu mengejutkan anda, anda tidak bersendirian. Ramai orang masih tidak tahu perbezaan antara saiz skrin dan resolusi skrin. Sebenarnya, itulah salah satu soalan yang sering kami dapat daripada ramai pelanggan kami di Tera Tech.

Daripada 4k dan 1080p kepada PPI, apakah maksud kesemuanya dan bagaimana ia akan mempengaruhi monitor yang anda pilih untuk perniagaan anda? Kami boleh membantu anda dengan itu.

Di Tera Tech, kami berusaha untuk membantu pelanggan kami memahami teknologi mereka dengan lebih baik supaya mereka boleh membuat keputusan yang baik untuk perniagaan mereka. Dalam artikel ini, kami akan membantu anda memahami resolusi skrin, perbezaanya dengan saiz skrin dan kepentingannya.

Apakah Resolusi Skrin?

Anda mungkin sudah mempunyai pengetahuan tentang maksud resolusi skrin. Apabila anda mendengar perkataan “high-resolution,” ia biasanya membayangkan bahawa sesuatu mempunyai kualiti imej yang sangat baik. Dan pada terasnya, itulah hakikatnya. Ini ialah kualiti imej yang anda lihat pada paparan anda.

Skrin komputer terdiri daripada berjuta-juta titik kecil yang dipanggil piksel yang membantu memaparkan data. Mereka disusun dalam grid secara mendatar dan menegak. Jika anda melihat nombor seperti ini pada monitor anda: 1024 x 768, ini bermakna peranti boleh menunjukkan kepada anda 1024 piksel secara mendatar dan 768 piksel secara menegak.

Anda juga perlu mempertimbangkan saiz fizikal skrin dan ketumpatan piksel, yang diukur dalam piksel per inci, atau PPI. Ia merujuk kepada bilangan piksel yang terkandung dalam satu inci daripada saiz monitor anda.

Bagaimanakah Resolusi Skrin Berbeza daripada Saiz Skrin?

Seperti yang telah kami nyatakan di atas, resolusi skrin anda merujuk kepada bilangan piksel dan ketumpatannya yang ditayangkan pada paparan anda. Sebaliknya, saiz skrin merujuk kepada dimensi paparan fizikal. Anda boleh mendapatkan nombor ini dengan mengukurnya secara menyerong dari satu sudut skrin ke sudut yang lain.

Bergantung pada saiz fizikal skrin, kejelasan imej yang ditayangkan padanya boleh terjejas jika tidak ada piksel yang mencukupi. Ini bermakna dua monitor boleh menjadi saiz fizikal yang sama, tetapi yang mempunyai bilangan piksel dan PPI yang lebih tinggi mempunyai resolusi yang lebih baik.

Perkara yang Perlu Dipertimbangkan Apabila Memilih Skrin Yang Tepat untuk Perniagaan Anda

Terdapat beberapa perkara yang perlu anda fikirkan semasa memilih monitor komputer yang sesuai untuk perniagaan anda. Kita semua mahukan yang terbaik untuk pasukan kita, tetapi itu tidak selalu bermakna anda perlu memberikan mereka paparan terbesar dengan resolusi tertinggi. Berikut ialah beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan apabila memilih yang sesuai untuk perniagaan anda:

Keperluan Anda

Tanya diri anda soalan ini: Untuk apa pasukan anda menggunakan monitor? Melainkan mereka perlu melakukan banyak kerja reka bentuk atau mencipta dan mengedit kandungan visual, anda boleh menggunakan paparan resolusi 1920 x 1080. Ia adalah salah satu saiz yang paling biasa digunakan untuk monitor komputer dan sesuai untuk tugasan yang tidak berat secara visual, seperti menaip dokumen dan helaian Excel.

Bajet Anda

Resolusi tinggi seperti 4K (3840 x 2160) menawarkan kualiti imej yang menakjubkan, tetapi ia datang dengan harga yang tinggi. Walaupun harga purata 4K telah turun dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ia masih boleh mencecah RM1200 untuk paparan terkecil dan lebih RM1600 hingga RM4000 untuk paparan yang lebih besar.

Jika anda hanya memerlukannya untuk tugas-tugas asas yang tidak berat, paparan 1080p 27-inci datang pada RM600 secara purata.

Sebaliknya, jika perniagaan anda selaras dengan kejuruteraan atau seni bina yang bergantung pada perisian yang memerlukan visual berkualiti tinggi seperti AutoCAD, monitor resolusi tinggi akan sesuai untuk keperluan anda.

Saiz Ruang Anda

Pastikan anda mempunyai ruang yang cukup untuk memuatkan peralatan baharu. Monitor besar seperti paparan 4K 32 hingga 40 inci akan memakan banyak ruang, sama ada di atas meja anda atau dipasang pada dinding.

Saiz Skrin dan Resolusi Skrin

Anda juga perlu mempertimbangkan saiz skrin dan resolusi paparan baharu anda. Paparan 4K 27-inci terlalu kecil untuk anda memanfaatkan sepenuhnya resolusi tinggi. 32-inci sering disyorkan untuk tahap definisi tersebut.

Untuk 1080p, 24 hingga 27 inci adalah sesuai. Walau bagaimanapun, jika anda memerlukan paparan yang lebih besar, anda memerlukan monitor resolusi yang lebih tinggi kerana 1080p akan cenderung kelihatan kabur pada paparan 32 inci.

Video-Input

Adakah monitor baharu anda mempunyai port yang anda perlukan seperti port VGA, HDMI, DVI, Displayport atau USB-C? Mencari monitor yang betul dengan port yang betul boleh membantu anda memanfaatkannya dengan sebaiknya. Port USB-C, sebagai contoh, boleh menambah banyak fungsi mudah seperti memindahkan video dan data menggunakan hanya satu kabel dan mengecas komputer riba dan peranti anda tanpa memerlukan penyesuai. Ia juga menjadi standard untuk peranti baharu, jadi anda akan mendapat lebih banyak kegunaan daripadanya dalam masa terdekat.

Perlukan Monitor Komputer Baharu untuk Perniagaan Anda?

Apabila ia datang untuk memilih monitor yang sesuai untuk pasukan anda, besar tidak selalunya lebih baik dan resolusi tinggi tidak selalunya yang terbaik. Sebaliknya, cari yang boleh membantu pasukan anda melakukan kerja dengan betul supaya menjimatkan wang perbelanjaan. Peralatan terbaik untuk pasukan anda tidak semestinya yang paling mahal yang ada di pasaran; ini semua tentang kesesuaian yang betul.

Di Tera Tech, hubungan kukuh kami dengan beberapa pengeluar terkemuka membolehkan kami menyediakan peralatan gred komersial terbaik yang tersedia untuk pelanggan kami. Jika anda sedang mencari monitor berkualiti tinggi untuk stesen kerja anda, kami boleh membantu.

Kami menyediakan servis membaiki komputer dan laptop. Yang jauh kami boleh datang. FREE INSPECTION. Tiada repair tiada bayar. Kami covered area Kota Kinabalu – Papar.
Contact us : https://linktr.ee/TeraTech

Scroll to Top