Upgrade Ke Windows 11 – Periksa Kelayakan Mesin Anda Disini

Microsoft baru-baru ini melancarkan sistem pengendalian (OS) terbaharunya, Windows 11, 5 Oktober 2021 yang lalu. Kemas kini sedang dilancarkan secara terukur dan berperingkat dan hanya akan ditawarkan kepada PC yang layak yang memenuhi keperluan sistem minimum Windows 11. Ini bermakna sesetengah pengguna mungkin tidak mendapat OS baharu sehingga awal tahun depan.

Pengguna yang sudah menjalankan Windows 10 boleh menaik taraf kepada OS baharu secara percuma apabila ia tersedia pada peranti mereka.

Untuk membolehkan pengguna menyemak sama ada mesin mereka layak menjalankan OS baharu, Microsoft mengeluarkan PC Health Check App dan menerbitkan artikel yang memperincikan Keperluan Sistem Windows 11. Anda boleh download software ini dengan menekan butang download di bawah.

Perkara yang diharapkan daripada Windows 11

Lihat di bawah beberapa perkara utama yang anda boleh jangkakan daripada pelancaran Windows 11:

Perubahan Keperluan Sistem

Salah satu perubahan yang paling ketara pada keperluan sistem Windows ialah OS baharu hanya tersedia untuk processor 64-bit. Walaupun versi 32-bit OS tidak akan dikeluarkan, aplikasi 32-bit masih terus berfungsi.

Microsoft juga mengehadkan OS kepada peranti pada Intel generasi ke-8 dan ke atas. Ini bermakna jika anda mempunyai mesin yang lebih lama (sekitar lima tahun atau lebih), anda mungkin akan menghadapi kesukaran menjalankan versi Windows 11 yang disokong sepenuhnya apabila ia dikeluarkan.

Walaupun beberapa processor Intel Core generasi ke-7 telah ditambahkan pada senarai mereka, Microsoft mengehadkan ini kepada pembuatan tertentu. Untuk lebih spesifik, satu-satunya teras gen ke-7 yang ditambahkan pada senarai adalah yang digunakan oleh Microsoft Surface Studio 2.

Facelift

Windows 11 telah diperbaharui dengan estetika yang lebih licin, lebih kemas dan mesra pengguna. Reka bentuk baharu ini bertujuan untuk membantu pengguna mendapatkan perkara yang mereka cari dengan lebih cepat.

Salah satu perubahan yang paling ketara pada OS baharu ialah Start button yang dari sudut kiri kini ke tengah task bar.

Start Menu juga menerima reka bentuk semula yang memfokuskan pada ikon berwarna-warni dan bukannya jubin besar yang disebut-sebut pada versi sebelumnya. Perubahan lain ialah menu kini dibuka di tengah-tengah skrin secara default. Walaupun mungkin mengambil sedikit masa untuk ramai pengguna membiasakan diri, perubahan baharu mungkin lebih masuk akal kepada orang yang mempunyai skrin yang lebih besar.

Walau bagaimanapun, pengguna boleh mengalihkan Start button kembali ke kiri jika mereka mahu. Mereka boleh melakukannya dengan mengklik pada settings> personalization > task bar.

Ciri dan Fungsi Baharu

Windows 11 didatangkan dengan ciri dan fungsi baharu, dengan lebih banyak lagi akan datang kerana versi akhir OS masih belum dikeluarkan. Antara yang diketengahkan oleh Microsoft ialah ciri baharu yang akan meningkatkan prestasi keseluruhan Windows 11.

Ini termasuk:

  • Masa boot-up yang lebih cepat
  • Kecekapan tenaga
  • Sentuhan, pen dan voice support yang dipertingkatkan
  • Snap Groups, Snap Layouts, dan docking
  • Widget
  • Intergration dengan Microsoft Teams

Security

Untuk memerangi peningkatan insiden jenayah siber, Windows 11 telah mengambil pendekatan sifar amanah terhadap keselamatan. Satu langkah yang dikatakan oleh eksekutif Microsoft untuk meningkatkan garis dasar untuk keselamatan Windows.

OS baharu menyerlahkan bahawa pengasingan, penyulitan dan pencegahan malware berasaskan hardwarenya dihidupkan secara default. Selain itu, ia juga direka untuk memudahkan pengguna mempunyai pilihan untuk pergi tanpa kata laluan.

Menurut pengarah keselamatan perusahaan dan sistem pengendalian Microsoft, David Weston: “Generasi Windows akan datang ini akan meningkatkan garis dasar keselamatan dengan memerlukan CPU yang lebih moden, dengan perlindungan seperti keselamatan berasaskan maya, integriti kod yang dilindungi hypervisor, dan Secure Boot built-in dan didayakan secara default untuk melindungi daripada kedua-dua malware, ransomware dan serangan yang lebih canggih.”

Kami menyediakan servis membaiki komputer dan laptop. Yang jauh kami boleh datang. FREE INSPECTION. Tiada repair tiada bayar. Kami covered area Kota Kinabalu – Papar.
Contact us : https://linktr.ee/TeraTech

Scroll to Top