4 Cara Mengawal Penggunaan Internet Anak Anda Dirumah

Remaja hari ini lebih celik digital dan bergantung kepada teknologi, perkara yang bukan baharu. Hubungan mereka dengan teknologi adalah kompleks, digunakan untuk kerja sekolah, komunikasi dengan rakan-rakan, dan sebagai cara untuk mengurangkan tekanan.

Dengan populariti telefon pintar dan tablet dalam kehidupan remaja, ibu bapa kini mencabar untuk memantau tingkah laku, hubungan, dan masa anak-anak mereka dalam talian.

Isu keselamatan dalam talian juga menjadi kebimbangan, termasuk dengan siapa mereka berkomunikasi dan tapak web yang mereka kunjungi.

Sebagai ibu bapa, mungkin anda berhadapan dengan isu-isu ini. Panduan ini dicipta untuk memberi kuasa kepada pengguna, termasuk ibu bapa, agar memahami penggunaan teknologi dalam kehidupan mereka. Kami ingin membantu anda mengurus penggunaan internet di rumah untuk anak-anak anda dan menavigasi landskap digital dengan selamat.

Ibu Bapa Dalam Mengawal Penggunaan Internet

Artikel ini akan menyentuh tentang halangan yang dilalui ibu bapa dalam mengawal penggunaan internet anak mereka dan penyelesaian yang tersedia untuk mereka.

Berdasarkan kajian, ibu bapa hari ini mengambil langkah proaktif untuk mengemudi tingkah laku digital anak mereka dengan cara yang betul. Mereka melihat siaran media sosial remaja mereka atau cuba menyekat pendedahan anak mereka kepada peranti mereka.

Ibu bapa yang lebih muda pula lebih cenderung untuk mengambil peranan aktif dalam memerhati tingkah laku anak mereka.

Secara umum, kebanyakan ibu bapa lebih fokus pada aktiviti anak-anak mereka daripada menggunakan teknologi kawalan ibu bapa dan utiliti pemantauan.

Lebih kurang 61% ibu bapa menjejaki tapak web remaja mereka, dan 60% melawat profil media sosial anak-anak mereka.

Kira-kira 48 peratus ibu bapa telah melihat log panggilan atau teks pada peranti mudah alih remaja mereka.

Sebaliknya, menggunakan alat teknologi untuk pemantauan masih belum biasa di kalangan ibu bapa remaja. Hanya 39 peratus ibu bapa bergantung pada aplikasi atau alatan berasaskan teknologi untuk memeriksa aktiviti dalam talian anak-anak mereka.

Hanya 16% ibu bapa yang mengehadkan penggunaan telefon mudah alih anak-anak mereka atau menggunakan alat untuk menjejaki keberadaan mereka.

Dalam usaha memantau tabiat digital anak-anak, sebanyak 84% ibu bapa mengakui telah mengambil sekurang-kurangnya satu langkah untuk menyekat aktiviti dalam talian anak mereka.

Hanya 16 peratus mengatakan bahawa mereka tidak melakukan apa-apa. Sementara itu, 19 peratus lebih cenderung untuk berwaspada daripada yang lain mengenai keselamatan dalam talian anak-anak mereka.

4 Software Kawalan Ibu Bapa dan Alat Pemantauan

Banyak utiliti kawalan ibu bapa boleh membantu memastikan keselamatan internet untuk remaja. Di bawah ialah beberapa aplikasi dan alatan yang diuji yang disarankan oleh pakar teknologi terkemuka untuk keluarga anda:

Qustodio

Qustodio adalah aplikasi kawalan ibu bapa yang sangat sesuai dan mudah dikendalikan, membolehkan ibu bapa mengawasi aktiviti dalam talian anak-anak mereka.

Ia memungkinkan pengguna menyaring kandungan dan menyekat aplikasi, permainan, serta laman web yang tidak sesuai.

Ia memantau sejarah dan guna internet anak secara langsung, set had masa, jejak panggilan dan mesej, cari ahli keluarga, serta terima laporan dan makluman SOS.

Qustodio serasi dengan pelbagai sistem pengendalian dan peranti, termasuk Windows, macOS, iOS, Android, Chromebook, dan Kindle. Versi premium boleh didapati dengan harga kira-kira $54.95 setiap tahun (untuk lima peranti).

mSpy

mSPY ialah aplikasi kawalan ibu bapa yang popular yang telah berada di pasaran selama lebih sedekad.

Ia berjalan di latar belakang peranti mudah alih anak anda; ia tidak mengganggu, dan anak anda tidak akan tahu bahawa anda sentiasa mengawasi setiap pergerakan mereka dalam talian (dengan cara yang baik dan untuk faedah mereka).

Penjejak telefon membolehkan pemantauan ketukan kekunci, perbualan media sosial, lokasi, teks dan mesej yang dipadam, rekod panggilan, sejarah web, dan gambar yang dikongsi.

Kaspersky Safe Kids

Kaspersky Safe Kids ialah utiliti kawalan ibu bapa yang memenangi anugerah yang membolehkan ibu bapa “mengawasi anak-anak mereka, walaupun mereka tiada.

Aplikasi ini membolehkan menapis kandungan berbahaya, sekatan masa skrin untuk setiap kanak-kanak pada setiap peranti, dan menjejaki lokasi anak anda.

Perisian ini tersedia untuk pengguna Windows, macOS, Android dan iOS. Ia berharga hanya $14.99 setahun.

Net Nanny

Net Nanny ialah satu lagi alat berguna untuk memastikan anak-anak anda selamat dalam talian. Ia mempunyai ciri penapisan kandungan dan pengurusan skrin yang membolehkan ibu bapa menyekat tapak web yang dilawati oleh anak-anak mereka dan mengawal masa online mereka.

Selain daripada ini, Net Nanny juga mempunyai fungsi pengesanan lokasi dan info keluarga yang memberikan keterlihatan ibu bapa ke lokasi dan aktiviti anak mereka dalam masa nyata.

Di samping itu, jika anda mempunyai masa, pastikan anda menonton filem Screenagers: Growing Up in the Digital Age. Dokumentari yang membuka mata melihat secara dalaman cara media sosial, permainan dan produk serupa era digital yang merampas keupayaan anak-anak kita untuk fokus dan bekerja berbilang tugas.

Ia juga menawarkan penyelesaian tentang cara komuniti boleh membantu kanak-kanak menavigasi dunia digital baharu ini.

Kanak-kanak hari ini adalah anak jati digital yang memerlukan bimbingan anda dalam mengemudi kesulitan dan peluang di hujung jari mereka.

Anda perlu mendidik anak anda dan bercakap dengan mereka secara terbuka tentang potensi kelebihan dan keburukan masa online tanpa perlu memberi syarahan kepada mereka.

Tetapkan sempadan yang sihat dengan anak-anak anda dan pastikan semua orang mematuhi semakan dan imbangan mengenai had masa online. Juga, jadikan pemantauan penggunaan internet sebagai matlamat keluarga yang harus dilakukan oleh ibu bapa.

Di Tera Tech, kami mahu pembaca kami mempelajari cara untuk mempunyai hubungan yang lebih baik dengan teknologi dalam kehidupan seharian mereka.

Langgan blog kami jika anda ingin membaca lebih banyak petua keselamatan internet berasaskan fakta dan pandangan pakar tentang meningkatkan kesejahteraan digital anda.

Kami menyediakan servis membaiki komputer dan laptop. Yang jauh kami boleh datang. FREE INSPECTION. Tiada repair tiada bayar. Kami covered area Kota Kinabalu – Papar.
Contact us : https://linktr.ee/TeraTech

Scroll to Top