4 Cara Mengawal Penggunaan Internet Anak Anda Dirumah

Bukan perkara baharu bahawa remaja hari ini lebih celik digital dan bergantung kepada teknologi berbanding remaja zaman dahulu. Remaja pada masa kini mempunyai hubungan yang kompleks dengan teknologi: mereka menggunakan teknologi untuk kerja sekolah, untuk terus berhubung dengan rakan-rakan mereka dan sebagai cara untuk menghilangkan tekanan.

Memandangkan telefon pintar dan tablet telah menjadi terkenal dalam kehidupan remaja, ramai ibu bapa kini berhadapan dengan cabaran untuk memantau tingkah laku, perhubungan dan masa anak mereka dalam talian.

Sebagai ibu bapa, anda mungkin bergelut dengan isu ini. Anda juga mungkin bimbang tentang keselamatan dalam talian mereka, terutamanya dengan orang yang mereka bercakap atau sama ada tapak web yang mereka lawati mesra kanak-kanak atau tidak.

Disini, kami ingin memperkasakan pengguna, termasuk ibu bapa seperti anda, untuk memahami kuasa teknologi dalam kehidupan anda. Inilah sebabnya kami mencipta panduan pantas dan mudah seperti ini tentang cara mengurus penggunaan internet di rumah untuk anak anda dan membantu anda menavigasi landskap digital semasa dengan selamat.

Artikel ini akan menyentuh tentang halangan yang dilalui ibu bapa dalam mengawal penggunaan internet anak mereka dan penyelesaian yang tersedia untuk mereka.

Berdasarkan kajian, ibu bapa hari ini mengambil langkah proaktif untuk mengemudi tingkah laku digital anak mereka dengan cara yang betul. Mereka melihat siaran media sosial remaja mereka atau cuba menyekat pendedahan anak mereka kepada peranti mereka.

Ibu bapa yang lebih muda pula lebih cenderung untuk mengambil peranan aktif dalam memerhati tingkah laku anak mereka. Secara umum, kebanyakan ibu bapa cenderung untuk menumpukan perhatian terhadap aktiviti anak-anak mereka daripada menggunakan teknologi kawalan ibu bapa dan utiliti pemantauan.

Kira-kira 61 peratus ibu bapa mendakwa bahawa mereka menjejaki tapak web yang dilawati oleh remaja mereka, dan 60 peratus mengatakan bahawa mereka melawat profil media sosial anak mereka. Kira-kira 48 peratus ibu bapa telah melihat log panggilan atau teks pada peranti mudah alih remaja mereka.

Sebaliknya, menggunakan alat teknologi untuk pemantauan masih belum biasa di kalangan ibu bapa remaja. Hanya 39 peratus ibu bapa bergantung pada aplikasi atau alatan berasaskan teknologi untuk memeriksa aktiviti dalam talian anak-anak mereka.

Peratusan ibu bapa adalah lebih sedikit pada 16 peratus bagi mereka yang mengehadkan penggunaan telefon mudah alih anak-anak mereka atau menggunakan alat untuk menjejaki keberadaan mereka.

Dari segi mengambil inisiatif dalam memantau tabiat digital anak-anak mereka, majoriti ibu bapa (kira-kira 84 peratus) mendakwa bahawa mereka telah mengambil sekurang-kurangnya satu tindakan untuk menyekat aktiviti dalam talian anak mereka.

Hanya 16 peratus mengatakan bahawa mereka tidak melakukan apa-apa. Sementara itu, 19 peratus lebih cenderung untuk berwaspada daripada yang lain mengenai keselamatan dalam talian anak-anak mereka.

4 Software Kawalan Ibu Bapa dan Alat Pemantauan

Banyak utiliti kawalan ibu bapa boleh membantu memastikan keselamatan internet untuk remaja. Di bawah ialah beberapa aplikasi dan alatan yang diuji yang disarankan oleh pakar teknologi terkemuka untuk keluarga anda:

Qustodio

Qustodio ialah aplikasi kawalan ibu bapa yang sangat sesuai dan mudah diurus yang membolehkan ibu bapa mengawasi aktiviti dalam talian anak mereka.

Qustodio membenarkan pengguna menapis kandungan dan menyekat aplikasi, permainan dan tapak web yang tidak sesuai; memantau sejarah penyemakan imbas anak mereka dan penggunaan internet dalam masa nyata; tetapkan had masa; menjejaki panggilan dan mesej teks; cari ahli keluarga, dan terima laporan dan makluman serta SOS.

Qustodio serasi dengan beberapa sistem pengendalian dan peranti, seperti Windows, macOS, iOS, Android, Chromebook dan Kindle. Versi premium berharga sekitar $54.95 setiap tahun (untuk lima peranti).

mSpy

mSPY ialah aplikasi kawalan ibu bapa yang popular yang telah berada di pasaran selama lebih sedekad. Ia berjalan di latar belakang peranti mudah alih anak anda; ia tidak mengganggu, dan anak anda tidak akan tahu bahawa anda sentiasa mengawasi setiap pergerakan mereka dalam talian (dengan cara yang baik dan untuk faedah mereka).

Penjejak telefon bimbit pada asasnya membolehkan anda memantau setiap ketukan kekunci dan ketik; membaca perbualan media sosial; mengenal pasti lokasi mereka; membaca teks dan mesej yang dipadam; melihat ke dalam rekod panggilan mereka; lihat carian dan sejarah web mereka, dan lihat gambar yang mereka kongsi dan terima.

Kaspersky Safe Kids

Kaspersky Safe Kids ialah utiliti kawalan ibu bapa yang memenangi anugerah yang membolehkan ibu bapa “mengawasi anak-anak mereka, walaupun mereka tiada.

” Ciri-ciri aplikasi termasuk keupayaan untuk menapis dan menyekat akses kepada kandungan yang tidak sesuai atau berbahaya, mengenakan sekatan masa skrin bagi setiap kanak-kanak pada setiap peranti, menjejaki lokasi anak anda.

Perisian ini tersedia untuk pengguna Windows, macOS, Android dan iOS. Ia berharga hanya $14.99 setahun.

Net Nanny

Net Nanny ialah satu lagi alat berguna untuk memastikan anak-anak anda selamat dalam talian. Ia mempunyai ciri penapisan kandungan dan pengurusan skrin yang membolehkan ibu bapa menyekat tapak web yang dilawati oleh anak-anak mereka dan mengawal masa online mereka.

Selain daripada ini, Net Nanny juga mempunyai fungsi pengesanan lokasi dan info keluarga yang memberikan keterlihatan ibu bapa ke lokasi dan aktiviti anak mereka dalam masa nyata.

Di samping itu, jika anda mempunyai masa, pastikan anda menonton filem Screenagers: Growing Up in the Digital Age. Dokumentari yang membuka mata melihat secara dalaman cara media sosial, permainan dan produk serupa era digital yang merampas keupayaan anak-anak kita untuk fokus dan bekerja berbilang tugas.

Ia juga menawarkan penyelesaian tentang cara komuniti boleh membantu kanak-kanak menavigasi dunia digital baharu ini.

Kanak-kanak hari ini adalah anak jati digital yang memerlukan bimbingan anda dalam mengemudi kesulitan dan peluang di hujung jari mereka.

Anda perlu mendidik anak anda dan bercakap dengan mereka secara terbuka tentang potensi kelebihan dan keburukan masa online tanpa perlu memberi syarahan kepada mereka.

Tetapkan sempadan yang sihat dengan anak-anak anda dan pastikan semua orang mematuhi semakan dan imbangan mengenai had masa online. Juga, jadikan pemantauan penggunaan internet sebagai matlamat keluarga yang harus dilakukan oleh ibu bapa.

Di Tera Tech, kami mahu pembaca kami mempelajari cara untuk mempunyai hubungan yang lebih baik dengan teknologi dalam kehidupan seharian mereka.

Langgan blog kami jika anda ingin membaca lebih banyak petua keselamatan internet berasaskan fakta dan pandangan pakar tentang meningkatkan kesejahteraan digital anda.

Kami menyediakan servis membaiki komputer dan laptop. Yang jauh kami boleh datang. FREE INSPECTION. Tiada repair tiada bayar. Kami covered area Kota Kinabalu – Papar.
Contact us : https://linktr.ee/TeraTech

Scroll to Top
Scroll to Top