3 Sebab Kenapa Anda Perlu Upgrade Daripada Windows 7

Terdapat risiko menggunakan Windows 7 dalam perniagaan anda, tetapi adakah ia berbaloi untuk upgrade kepada Windows 10, Windows 11 atau Windows 8? Berikut ialah 3 masalah dengan Windows 7 yang perlu anda ketahui sebelum anda menaik taraf.

Secara teknikal, anda masih boleh menggunakannya, tetapi anda tidak akan mendapat kelancaran atau kualiti yang anda cari. Anda mungkin boleh memanjangkan penggunaannya sehingga ia tamat tempoh.

Saya faham. Tiada siapa yang mahu mensia-siakan apa yang mereka ada sekarang. Sudah tentu, anda akan menjimatkan wang dengan kekal menggunakan Windows 7. Tetapi menggunakan sistem yang lapuk membuka anda kepada banyak masalah.

Di Tera Tech, kami telah menjadikan Windows 10 standard semasa kami untuk pelanggan kami. Kami tidak mahu mengesyorkan sistem yang tidak disokong yang boleh memberikan masalah kepada perniagaan anda! Kami melihat 3 masalah ketara jika anda memilih untuk kekal menggunakan Windows 7, antaranya ialah:

  1. Tiada security updates.
  2. Tiada software updates.
  3. Tiada Customer Support.

Pada penghujung artikel ini, anda akan dapat melihat sebab Windows 7 bukan lagi standard industri, dan bagaimana anda boleh menyelesaikan masalah yang mungkin disebabkan oleh Windows 7 untuk perniagaan anda.

1. Tiada Security Updates

Jika anda sedang menggunakan Windows 7, anda telah terdedah kepada ancaman keselamatan selama lebih 2 tahun. Tiada security patches dikeluarkan untuk Windows 7 sejak Microsoft menghentikan sokongan untuknya pada Januari 2020. Walaupun anda menghubungi mereka dan meminta security patches lanjutan selama setahun (dengan bayaran tambahan), anda telah terdedah kepada risiko keselamatan semasa anda’ telah menunggu kemas kini daripada Microsoft.

Boleh difahami mengapa anda mungkin menggunakan operating system ini. Perniagaan anda mungkin berakar umbi dalam Windows 7; anda mungkin mempunyai perisian khusus yang bergantung pada Windows 7.

Tetapi hacker sentiasa mencari lubang dalam sistem, dan kekurangan kemas kini keselamatan ini menjadi lubang besar yang boleh dieksploitasi. Jenayah siber telah meningkat 600% dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Serangan Ransomware sangat merosakkan; 60% daripada syarikat yang pernah mengalami serangan ransomware akan gulung tikar dalam tempoh 18 bulan akan datang.

Tiada syarikat yang berniat untuk gagal. Mengemas kini perisian anda adalah komponen utama untuk tidak menjadi mangsa jenayah siber. Melabur dalam ciri dan teknologi keselamatan syarikat anda akan menjimatkan masa, usaha, tekanan dan wang.

2. Tiada Software Updates

Masalah kedua dengan Windows 7 ialah tiada penambahbaikan software. Setiap kemas kini dalam operating system direka untuk membantu penggunanya bekerja dengan software yang lebih baik dengan lebih mudah. Jika tidak mengemas kini, anda kehilangan program berharga seperti Bitlocker (ciri pada Windows 10 yang merupakan sebahagian daripada sistem pengendalian (OS) yang berfungsi encrypt data anda, dan melindunginya daripada kecurian atau pendedahan).

Selain itu, jika enggan mengemas kini OS anda, anda akan kehilangan versi terkini program yang anda sedang gunakan. Versi program yang lebih baharu mengandungi lebih banyak tools yang direka untuk membantu anda menggunakannya dengan lebih cekap – tanpa peningkatan ini, anda boleh terperangkap menggunakan program yang sudah lapuk. Dalam persekitaran semasa di mana pelanggan mencari syarikat yang paling cekap dan berkesan, tiada tools terkini mungkin merugikan anda.

3. Tiada Customer Support

Apabila masalah berlaku dalam teknologi anda, perniagaan anda menderita kerananya. Anda kehilangan potensi jualan, pelanggan dan kecekapan. Setiap minit anda down, menyebabkan anda kehilangan wang. Sudah tentu, anda ingin menyelesaikan masalah dan menyelesaikannya sekarang.

Dan di situlah terletak masalah dengan menggunakan Windows 7. Tiada customer support untuk Windows 7 lagi, jadi jika terdapat isu mengejut dengan OS anda, tiada cara cepat untuk membetulkannya. Anda perlu mempunyai sokongan teknikal luar atau tunggu sehingga jabatan teknologi anda memikirkan cara untuk menyelesaikan isu tersebut.

Ini memerlukan masa dan usaha; ini adalah masalah yang boleh dicegah yang boleh diselesaikan dengan mengemaskini OS anda.

Bagaimana Saya Boleh Menyelesaikan Masalah Ini?

Nasib baik, masalah ini boleh diselesaikan dengan satu tindakan mudah: Upgrade sistem anda.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak mempunyai sumber untuk melakukan peningkatan sistem, anda boleh membuat rancangan untuk beralih kepada OS terkini. Sementara itu, pastikan anda melindungi data anda secara konsisten dengan menggunakan firewall dan memastikan fail yang penting diencrypt.

Dengan menaiktaraf operating system anda, anda akan dapat memperoleh manfaat daripada persediaan teknologi yang lebih terkini.

  • Keselamatan keseluruhan anda akan menjadi lebih baik.
  • Sistem anda akan lebih dekat dengan piawaian industri.
  • Anda akan mendapat sokongan pelanggan untuk OS anda.

Ambil perhatian – hanya kerana prosesnya mudah, itu tidak bermakna proses itu semestinya mudah. Anda masih perlu memastikan keseluruhan proses berjalan lancar kerana peningkatan sistem anda boleh ranapkan sistem anda jika tidak dilakukan dengan betul.

Selain itu, anda juga perlu mula bertanya soalan seperti “Sistem apakah yang perlu saya tingkatkan?” dan “Berapa kos saya naik taraf sistem saya?” Anda mungkin berfikir tentang berhijrah ke OS lain seperti macOS atau Linux.

Anda kena membuat lebih banyak penyelidikan tentang soalan ini.

Juruteknik berpengalaman kami boleh menjawab soalan anda dengan mudah. Kami telah mengemas kini sistem dan teknologi syarikat lain, dan mengemas kini sistem anda adalah sesuatu yang kami boleh bantu anda. Hubungi kami disini!

Kami menyediakan servis membaiki komputer dan laptop. Yang jauh kami boleh datang. FREE INSPECTION. Tiada repair tiada bayar. Kami covered area Kota Kinabalu – Papar.
Contact us : https://linktr.ee/TeraTech

Scroll to Top
Scroll to Top