10 Jenis Virus Komputer Yang Merbahaya

Virus komputer ialah program komputer yang mereplikasi dirinya dengan memasukkan salinan dirinya ke dalam media/dokumen dan rangkaian storan tanpa pengetahuan pengguna komputer. Kesan serangan virus komputer berbeza-beza. Ia bermula dengan mesej pelik dan kemudian merosakkan sistem komputer dan memadamkan fail atau dokumen anda.

Trojan

Virus yang dicipta untuk mencuri data komputer. Cara utama virus Trojan merebak adalah dengan mengakses data yang disambungkan ke Internet, seperti e-mel tanpa kata laluan dan data peribadi.

Worm

Worm ialah program yang boleh mereplikasi dirinya sendiri. Ia mempunyai keupayaan untuk membiak dengan cepat. Jika komputer diserang cukup lama, ia boleh menyebabkan kerosakan pada sistem dalam komputer dan data dalam memori serta hard disk menjadi berat.

Memory Resident Virus

Virus yang menjangkiti ram. Kebimbangan utama ialah memori komputer. Virus ini akan diaktifkan semasa Operating System sedang berjalan. Menggunakan kod yang dimilikinya, virus ini mengganggu pelaksanaan program yang sepatutnya berfungsi.

Rootkit

Rootkit ialah virus komputer yang sukar untuk dialih keluar dan dikesan. Ini kerana rootkit berfungsi sama seperti sistem operasi komputer biasa. Kebanyakan software antivirus mengalami kesukaran untuk mengesan virus rootkit ini. Ia menyembunyikan dirinya daripada dikesan oleh software antivirus atau pun admin (pengguna).

Rootkit juga boleh menyusup ke dalam Operating System (OS) dan mendapat keistimewaan sebagai admin jika ia menjangkiti komputer untuk tempoh masa yang lama. Jika rootkit sudah mempunyai hak sebagai admin, ia boleh melumpuhkan software antivirus.

Rogue

Rogue sebenarnya serupa dengan Rootkit, tetapi perbezaannya ialah Rogue adalah satu bentuk aplikasi yang serupa dengan software antivirus. Ia akan memaparkan aktiviti yang serupa dengan software antivirus biasa dan akan mengeluarkan amaran palsu tentang kehadiran virus.

Tujuan virus Rogue ini adalah untuk menarik pengguna membeli software antivirus mereka, pembuat virus Rogue mendapat wang, Rogue juga boleh membuka lubang keselamatan untuk virus itu masuk secara meluas kerana Rogue mendapat hak admin daripada pengguna.

Spyware

Software Spyware biasanya dipasang atau diselit masuk ke dalam komputer dalam bentuk aplikasi/program dengan kebenaran admin. Software Spyware direka untuk mengumpul maklumat peribadi anda dan boleh mencuri password yang akan dihantar kepada pengilang melalui remote machine.

Malware

Malware ialah satu bentuk aplikasi berbahaya yang mengancam sistem komputer untuk tujuan mengumpul data, termasuk kata laluan, dan juga boleh merosakkan sistem komputer anda sepenuhnya.

Adware

Adware ialah virus yang memaparkan iklan secara tidak wajar pada komputer anda. Virus adware secara berterusan memaparkan sejumlah besar iklan, membolehkan pemilik iklan tersebut membuat banyak wang. Adware biasanya berbentuk sambungan bar alat pada server, tetapi juga boleh didapati sebagai aplikasi/program.

Backdoor

Backdoor adalah pintu masuk yang digunakan oleh penjenayah siber untuk mengambil kawalan komputer dan mengakses fail-fail penting dari jarak jauh menggunakan remote. Biasanya, backdoor disisipkan oleh program virus atau worm. Backdoor mendapat akses sebagai admin, memudahkan penjenayah siber untuk masuk ke komputer yang telah disusupi dengan backdoor. Virus ini juga sukar dikesan.

Boot Sector

Virus yang menjangkiti sebahagian kecil hard disk dipanggil Boot Sector. Lokasi ia tersembunyi di dalam hard drive. Oleh itu, semasa sistem berjalan, dia boleh bergerak ke mana-mana untuk melakukan jangkitan.

Kami menyediakan servis membaiki komputer dan laptop. Yang jauh kami boleh datang. FREE INSPECTION. Tiada repair tiada bayar. Kami covered area Kota Kinabalu – Papar.
Contact us : https://linktr.ee/TeraTech

Scroll to Top
Scroll to Top