Cara Mengatasi Masalah Disk Boot Failure

Disk Boot Failure ialah error yang menunjukkan boot device yang digunakan komputer tidak boleh dibaca atau tidak mempunyai fail yang diperlukan untuk boot.

Di bawah ialah langkah yang boleh anda ikuti untuk membantu menyelesaikan atau mengenal pasti perkara yang menyebabkan error disk boot failure ini.

Floppy disk tidak boleh boot atau disk atau USB dalam komputer

Sahkan bahawa tiada disket atau disk floppy dalam komputer. Jika pilihan boot ditetapkan tidak betul, komputer mungkin cuba boot daripada disk drive dan bukannya hard drive.

Juga, sahkan tiada disk dalam komputer dan pastikan tiada USB jump drive, external hard drive atau memory stick berada di dalam mana-mana reader kad memori.

Jika anda cuba boot daripada disk floppy, CD, DVD atau USB drive dan gagal untuk boot disk dan setting CMOS pula betul, boot device mungkin rosak.

Pilihan boot tidak ditetapkan dengan betul dalam CMOS

Sahkan bahawa pilihan boot dikonfigurasikan dengan betul dalam persediaan BIOS anda.

Di bawah ialah contoh cara kami mengesyorkan susunan pilihan boot .

  1. Floppy drive
  2. CD-ROM drive
  3. Hard drive
  4. Other/Network

Alih keluar hardware tambahan dan semak sambungan

Jika anda telah memasang mana-mana hardware baharu , alihkan ia keluar untuk mengesahkan ia tidak menyebabkan isu ini. Jika komputer berfungsi selepas mengeluarkan device dan ia mungkin device IDE/EIDE, sahkan bahawa jumpers ditetapkan dengan betul.

Selain itu, jika anda baru-baru ini mengalihkan komputer atau memasang apa-apa di dalam komputer, periksa sambungan untuk drive. Sebaiknya tanggalkan sambungan kabel dari belakang drive dan sambungkannya semula untuk memastikan ia disambungkan dengan betul.

Semasa di dalam juga tanggalkan dan sambung semula kabel yang disambungkan ke motherboard juga.

Hard disk rosak

Anda sudah mengikuti langkah di atas dan anda terus mengalami isu yang sama, hard disk mungkin rosak atau controllernya rosak.

Sambungkan hard disk lain yang masih bagus kepada komputer untuk menentukan sama ada ia boleh dikesan. Sekiranya ia dikesan, kemudian gantikan hard disk anda kepada SSD. Jika ia tidak dikesan, gantikan motherboard atau controller kerana ia rosak.

Kalau tiada hard drive tambahan, kami mengesyorkan hard disk itu diganti dahulu atau komputer diservis atau dibaiki.

Kami menyediakan servis membaiki komputer dan laptop. Yang jauh kami boleh datang. FREE INSPECTION. Tiada repair tiada bayar. Kami covered area Kota Kinabalu – Papar.
Contact us : https://linktr.ee/TeraTech

Scroll to Top