5 Cara Recover Data Yang Hilang Atau Dipadam

Sebelum membaca perkongsian dibawah, pastikan bahawa fail anda telah dipadam ataupun hilang. Dalam sesetengah kes, fail mungkin telah dipindahkan. Anda boleh mencari fail anda yang hilang dengan membuat carian pada komputer atau recover data anda.

Restore daripada Recycle bin atau Trash

Jika anda menggunakan Apple macOS atau Microsoft Windows dan fail tersebut telah dipadamkan baru-baru ini, ia mungkin masih berada dalam Trash atau Recycle bin.

Jika terdapat di kawasan ini, ia boleh direstore dengan mengklik kanan fail dan memilih Restore dalam menu.

Recover fail daripada backup

Jika fail telah dibackup ke floppy disk, CD, flash drive USB atau cloud storage, kami mengesyorkan fail tersebut direcover daripada backup jika fail tidak ditemui.

Download program software percuma atau beli program

Apabila fail dipadamkan (walaupun dialih keluar daripada Recycle bin), ruang yang digunakan oleh fail ditandakan sebagai available. Walau bagaimanapun, data dalam ruang itu tidak segera overwritten dengan data baharu.

Dengan mengandaikan tiada fail lain telah overwritten fail yang dipadam pada hard disk, program recovery boleh recover fail yang dipadam. Di bawah ialah senarai program recovery fail software percuma yang membantu recover data yang hilang.

  1. Recuva
  2. Restoration
  3. Disk Drill – untuk Mac and Windows
  4. Undelete Plus
  5. FreeUndelete
  6. Photorec

Terdapat juga beberapa syarikat yang telah mencipta program yang direka untuk recover data anda yang hilang. Sebagai contoh, PowerQuest membuat utiliti Drive Image yang dalam beberapa kes boleh recover data daripada hard disk.

Gunakan perkhidmatan daripada syarikat yang pakar dalam recover data yang hilang

Gunakan perkhidmatan syarikat recovery data tempatan atau syarikat recovery data luar negeri.

Perkhidmatan ini kadangkala boleh menjadi sangat mahal. Kami mengesyorkan ia digunakan hanya jika data adalah kritikal atau data tidak boleh dibaca daripada hard disk.

Kami menyediakan servis membaiki komputer dan laptop. Yang jauh kami boleh datang. FREE INSPECTION. Tiada repair tiada bayar. Kami covered area Kota Kinabalu – Papar.
Contact us : https://linktr.ee/TeraTech

Scroll to Top
Scroll to Top