Apakah Itu PC Driver dan Mengapa Anda Memerlukannya?

Apakah PC Driver dan Mengapa Anda Memerlukannya?

Untuk komputer berfungsi dengan cekap, ia memerlukan kemas kini dan penyelenggaraan yang kerap. Salah satu komponen yang memerlukan kemas kini biasa ialah driver. Ramai orang yang memiliki komputer mungkin pernah mendengar istilah “driver” tetapi mungkin tidak biasa dengan ini atau betapa pentingnya mereka untuk operasi komputer.

Dalam artikel ini, kami akan membincangkan perkara yang dilakukan oleh driver, sebab anda memerlukannya dan cara mengemas kininya dengan betul, supaya anda boleh memastikan komputer anda berfungsi dengan cekap.

Apakah itu PC Driver?

Driver ialah kod peringkat rendah (program) yang memudahkan komunikasi antara komponen hardware atau aplikasi software dan sistem pengendalian (OS). Ia bertindak sebagai penterjemah yang membolehkan OS anda meminta hardware atau software untuk melakukan apa yang anda mahu.

Setiap komputer mempunyai berbilang driver yang mengawal pelbagai aplikasi yang dipasang dan komponen hardware. Tanpa driver, hardware dan software komputer anda tidak akan berfungsi dengan betul, dan dalam beberapa kes, ia tidak boleh berfungsi sama sekali.

Terdapat dua jenis driver utama iaitu device driver dan driver software.

Device Driver

Device driver ialah sejenis software yang membolehkan komunikasi antara OS dan hardware atau device.

Mereka biasanya dicipta oleh syarikat yang sama yang mengeluarkan device itu. Walau bagaimanapun, apabila syarikat pihak ketiga membuat device driver, ia dibina mengikut piawaian hardware yang diterbitkan.

Tidak semua device driver dibina untuk berkomunikasi secara langsung dengan device itu sendiri. Dalam sesetengah keadaan, terdapat beberapa driver berlapis dalam timbunan untuk membolehkan komunikasi. Driver ini akan berkomunikasi terus antara satu sama lain atau OS. Driver yang berkomunikasi secara langsung dengan device itu sendiri atau OS dipanggil driver berfungsi atau function driver.

Sementara itu, driver di antaranya memanipulasi komunikasi ke dalam format yang berbeza supaya mesin dapat memahami arahan itu dipanggil driver penapis.

Pelbagai device memerlukan driver. Di bawah adalah beberapa yang paling biasa:

 • Printer
 • Scanner
 • Kamera digital
 • Video adapter
 • Card reader
 • Sound card
 • Modem
 • Motherboard chipsets
 • Controllers
 • Network interface card
 • Storage device (SSD & HDD)

Software Driver

Driver software tidak dikaitkan dengan mana-mana device hardware, tidak seperti device driver. Sebaliknya, ini adalah program yang membenarkan aplikasi software berkomunikasi dengan OS.

Tujuan utama mereka adalah untuk mendayakan atau melumpuhkan akses kepada data yang dilindungi hanya tersedia untuk program dalam mod kernel. Inilah sebabnya mengapa driver software sentiasa berjalan dalam mod kernel.

Berikut ialah Senarai Software Driver Updater Terbaik.

Note: Dalam mod Kernel, driver mempunyai akses tanpa had kepada hardware dan memori komputer. Ia boleh mengeluarkan sebarang arahan CPU yang diperlukan untuk menjadikan hardware berfungsi dengan baik.

Apakah yang dilakukan PC Driver?

Untuk memahami cara driver berfungsi, bayangkan anda cuba menonton rancangan Netflix pada komputer anda. Apabila anda memainkan video pada web browser anda, aplikasi menghantar permintaan arahan anda ke OS anda.

Kemudian, OS mesti menghantar permintaan kepada komponen lain komputer anda yang akan membantu anda melaksanakan arahan supaya anda boleh menonton rancangan itu. OS akan meminta network card untuk menimbal video, menghantar arahan yang betul kepada graphic card untuk memaparkan video, dan berkomunikasi dengan sound card untuk memainkan audio dalam video.

OS menghantar semua permintaan ini kepada driver yang dikaitkan dengan device yang diperlukan, dan setiap device driver akan mengetahui dengan tepat apa yang perlu dilakukan. Sebagai contoh, driver network card mengetahui data yang hendak dipindahkan, video card akan tahu apa yang hendak dipaparkan, dan sound card akan mengetahui bunyi yang hendak dimainkan.

Driver bukan sahaja berkomunikasi dengan device yang terdapat di dalam komputer anda. Mereka juga berfungsi dengan mesin lain seperti printer. Contohnya, apabila anda menekan butang Print dalam aplikasi, OS akan menghantar arahan kepada driver printer untuk mencetak dokumen. Driver kemudian menterjemah arahan ini supaya printer memahami perkara yang anda mahu lakukan. Akhir sekali, printer mencetak dokumen dan melengkapkan permintaan anda.

Komputer anda boleh memenuhi semua permintaan dan arahan anda kerana OS tahu cara meminta device melakukan tugas mereka melalui driver.

Mengapakah kita perlukan Driver?

Anda memerlukan driver supaya anda boleh menggunakan komputer anda. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, driver diperlukan supaya komputer anda boleh berkomunikasi dengan hardware, device lain dan softwarenya sendiri. Tanpa driver, komputer anda tidak akan berguna, dan semua hardwarenya tidak akan berfungsi bersama.

Apakah kepentingan mengemaskini driver?

Kemas kini driver boleh menyediakan banyak perkara, termasuk tampung keselamatan baharu, seperti memastikan penggodam tidak dapat merosakkan fail anda dan menaik taraf teknologi device anda. Selalunya, pengeluar device akan mengenal pasti sebarang (error) atau gangguan, yang dikenali sebagai bug/glitches, kemudian membuat kemas kini untuk menanganinya.

Selain itu, seiring dengan kemajuan teknologi, error dan ancaman baharu terus dikenal pasti, dan kemas kini driver membolehkan pengeluar PC terus menawarkan pembetulan dan penambahbaikan kepada pengguna yang telah membeli device mereka. Selain itu, jika kemas kini driver menyokong device anda, anda tidak perlu membeli komponen baharu walaupun teknologi baharu diperkenalkan.

Jika anda gagal mengemas kini driver anda, ia boleh membawa kepada masalah yang lebih besar. Selain daripada kehilangan ciri baharu atau peningkatan prestasi, device anda mungkin terdedah kepada ancaman seperti penggodaman atau virus dan mungkin menghalangnya daripada berfungsi sama sekali. Di samping itu, jika anda tidak mengemas kini driver komponen kritikal komputer anda, seperti motherboard atau graphic card, komputer anda mungkin tidak boleh beroperasi.

Updated and Maintained

Sekarang anda tahu apa itu driver dan apa yang mereka lakukan, memastikan komputer anda diselenggara dan dikemas kini akan menjadi mudah. Selain itu, jika anda menghadapi sebarang masalah dengan komputer anda, kemas kini driver boleh membetulkan masalah tersebut.

Kami menyediakan servis membaiki komputer dan laptop. Yang jauh kami boleh datang. FREE INSPECTION. Tiada repair tiada bayar. Kami covered area Kota Kinabalu – Papar.
Contact us : https://linktr.ee/TeraTech

Scroll to Top