Alat Terbaik Untuk Menguji Stress RAM & CPU Anda

Ujian stress adalah bahagian penting dalam memastikan kestabilan sistem PC  dan mencari punca kesalahan pada PC. Disini kami memberi perkongsian dengan anda cara melakukannya dengan pelbagai software yang berbeza.

Alat terbaik untuk menguji PC anda dengan stress

Apabila anda baru sahaja mengeluarkan sejumlah besar wang pada PC gaming baharu, anda harus sentiasa memastikan ia berfungsi seperti yang anda inginkan. Ujian stress PC boleh membantu anda mencapai ini. Dalam artikel ini, kami akan merangkumi alat ujian stress RAM dan CPU untuk menolak komponen anda ke tahap maksimum, sambil menguji kestabilan komponen dalam proses.

Ujian stress bukan hanya untuk sistem baharu namun, ujian stress ialah alat yang berharga untuk sistem lama untuk memastikan semuanya berjalan lancar dan berfungsi sebagaimana mestinya. Menekankan sistem anda amat berguna untuk menguji kestabilan overclock pada komponen yang baru overclock, dan untuk memastikan bahagian yang lebih lama kekal berfungsi sepenuhnya.

Dalam panduan ini, kami akan menjalankan ujian stress RAM dan CPU terbaik untuk dilakukan bersama-sama dengan tempat untuk memuat turunnya dalam talian. Kami juga akan menyertakan beberapa alat pemantauan hardware, untuk membolehkan anda menjejak sistem anda dan prestasinya.

Alat-Alat Untuk Memantau Sistem Anda

Jadi, apakah alat terbaik untuk menguji stress PC  anda? Adalah idea yang baik untuk memantau sistem anda semasa melakukan ujian stress. Alat pemantauan ialah cara yang baik untuk menjejaki suhu dan tahap beban serta beberapa alatan ini boleh digunakan serentak dengan software penanda aras yang membolehkan penjejakan yang lebih baik.

1. HWMonitor

Alat yang berguna untuk suhu komponen ialah HWMonitor. Alat ini mudah digunakan dan akan memberi anda maklumat masa nyata tentang haba, kelajuan jam dan penggunaan kuasa.

2. HWiNFO64

HWiNFO64 anda boleh memantau komponen berbilang teras dengan cara yang mesra pengguna. Semasa menjalankan alat ini, anda boleh menjejaki suhu pada CPU, GPU, RAM dan motherboard anda, sambil turut menjejaki kelajuan kipas dan masa pemuatan. Ini adalah alat semua dan tamatkan semua, bermakna ia mempunyai hampir semua yang anda perlukan.

Alat-Alat Ujian stress CPU

Sama ada anda ingin menyemak kestabilan CPU anda selepas melakukan overclocking atau ingin melihat betapa panasnya ia berjalan, anda akan memerlukan alat ujian stress CPU. Alat – alat yang kami cadangkan di bawah adalah yang terbaik yang boleh anda gunakan untuk kerja itu dan patut dimuat turun supaya anda boleh mula menguji stress CPU anda. Berikut ialah alat terbaik untuk menguji stress PC  anda.

1. Prime95

Apabila ia datang kepada ujian stress CPU, Prime95 yang paling boleh dipercayai dan popular adalah alat yang digunakan. Alat ini mencari menggunakan CPU dan menjana beban kerja yang sangat berat. Jika PC  anda boleh menguruskan menjalankan ujian stress ini selama beberapa jam (1-2)

2. IntelBurn Test

Ujian IntelBurn ialah satu lagi alat ujian stress percuma yang membolehkan anda menolak processor anda ke had maksimum. Anda boleh menggunakan alat ini untuk menyemak sejauh mana stabil komponen anda, namun, disebabkan software ini mempunyai sangat sedikit failsafe in-bult, ia membawa kepada beberapa maklum balas negatif selama ini dengan pengguna melaporkan kerosakan disebabkan oleh CPU mereka.

Ini bukan eksklusif untuk Intel Burn Test, semua alat ujian stress dalam senarai ini berpotensi menyebabkan bahaya jika overclock anda tidak dikonfigurasikan dengan betul.Jangan biarkan perkara itu menghalang anda, Ujian IntelBurn masih merupakan alat ujian stress CPU yang sangat terkenal.

Alat-Alat Ujian stress RAM

RAM kadangkala boleh dilupakan apabila ia datang kepada ujian stress, tetapi untuk ujian sistem yang menyeluruh, ia sangat penting. Dengan alat RAM, anda boleh mendiagnosis potensi isu daripada komponen anda dan juga menyemak kestabilan, terutamanya apabila melakukan overclocking.

Apabila RAM gagal ia boleh menyebabkan pelbagai isu di tempat lain dalam PC , menjadikan kerosakan RAM kadangkala sukar untuk didiagnosis.

1. Memeriksa RAM secara fizikal

Cara terbaik apabila ia datang kepada RAM ialah menyemaknya secara fizikal, melakukan ini adalah mudah.

Jika anda mempunyai dua batang RAM, keluarkan satu dan lihat jika kerosakan berterusan. Sekiranya masalah masih sama, keluarkan batang RAM yang satu lagi dan gantikan dengan Batang RAM yang anda keluarkan dahulu.

Jika gagal, sudah tiba masanya untuk menukar slot. Cuba letakkan satu batang RAM dalam slot yang betul, atau mana-mana slot lain yang anda belum gunakan, ini untuk memastikan slot pada motherboard tidak rosak. Ulangi ini untuk semua slot yang ada.

2. MemTest86+

Alat terbaik yang tersedia untuk menyemak kestabilan RAM dan potensi masalah RAM ialah MemTest86+. Sebaik sahaja MemTest dimuatkan, ia akan memulakan ujian stress RAM anda secara automatik, dan ia akan menunjukkan dengan jelas jika anda mempunyai sebarang isu hardware semasa atau jika RAM anda tidak stabil daripada overclock baru-baru ini. Perlu diingat bahawa alat ini perlu dimuat turun ke pen USB kerana ia bukan aplikasi windows. Anda akan mahu menetapkan sistem anda untuk boot dari USB drive kemudian seperti yang dinyatakan software akan bermula secara automatik pada boot semula.

Kesimpulan

Di sini kami mempunyai alat terbaik untuk menguji stress PC  anda, Memang benar semuanya alat-alat ini akan berfungsi untuk anda; Kami hanya perlu memilih yang terbaik untuk anda. Pastikan sebelum anda memulakan, anda memuat turun salah satu alat pemantauan dalam talian untuk memberi anda gambaran tentang status semasa sistem anda dan untuk melihat apa yang dilakukan oleh ujian stress kepada komponen anda.

Alat ini berguna untuk sesiapa sahaja yang ingin melakukan overclock dan memaksimumkan prestasi sistem mereka. Anda akan dapat menolak komponen ini sehingga ia menjadi tidak stabil tanpa bimbang . Alat ini selalunya boleh memberikan petunjuk yang baik tentang kesihatan komponen anda dan akan membantu anda mendiagnosis isu tersebut. Kami harap anda menikmati alat terbaik untuk menguji artikel PC  anda dengan stress.

Kami menyediakan servis membaiki komputer dan laptop. Yang jauh kami boleh datang. FREE INSPECTION. Tiada repair tiada bayar. Kami covered area Kota Kinabalu – Papar.
Contact us : https://linktr.ee/TeraTech

Scroll to Top