8 Jenis Printer Yang Patut Anda Tahu Sebelum Beli

Tujuan semua printer adalah sama, iaitu untuk mencetak teks dan gambar di atas kertas. Namun, setiap jenis printer mempunyai kualiti dan cara pencetakan yang berbeza. Mana satu yang sesuai untuk kegunaan anda?

Sebelum membeli, pastikan anda mempunyai idea tentang jenis printer yang terdapat di pasaran.

Ini beberapa jenis printer yang perlu anda tahu sebelum anda mula membeli.

1. Dot Matrix Printer

Printer dot matriks lebih kurang serupa dengan mesin taip kerana ia menggunakan pita dan jarum besi untuk menghasilkan perkataan atau imej di atas kertas. Ia mempunyai elemen yang terdiri daripada jarum yang menekan pita untuk mencetak pada kertas. Itulah sebabnya cetakan pencetak ini kelihatan lebih kasar daripada yang lain.

Pencetak jenis ini sering digunakan oleh syarikat besar yang banyak melakukan aktiviti pencetakan dokumen. Ini kerana pencetak dot-matriks mempunyai ketahanan yang lebih tinggi dan sesuai untuk mencetak jumlah dokumen yang besar.

2. Ink Jet Printer

Pencetak inkjet adalah pencetak yang digunakan secara meluas hari ini. Ia mencetak dengan cara penyemburan. Kualiti cetakan pencetak inkjet hampir sama dengan Printer Laserjet.

Ia boleh mencetak dokumen sebagai teks atau imej dan boleh menghasilkan cetakan pada resolusi sehingga 5760 x 1440 dpi. Selain dakwat warna, pencetak inkjet juga boleh ditetapkan untuk mencetak dalam warna hitam dan putih.

Sistem semburan memberikan kualiti cetakan yang lebih baik daripada pencetak dot matriks dan boleh kering dalam beberapa saat.

3. Laser Jet Printer

Printer ini menggunakan laser dalam proses pencetakan. Ia menggunakan pancaran laser sebagai sistem kerja mereka untuk mencetak dokumen.

Sama seperti InkJet, ia juga boleh ditetapkan untuk mencetak hanya hitam dan putih atau semua warna lain seperti cyan, magenta, kuning, hitam. Ia berfungsi dengan sangat pantas dan kartrijnya juga tahan lama. Sesuai untuk pejabat atau sesiapa yang ingin mencetak dalam jumlah yang banyak.

4. LED/LCD Printer

Ini sama seperti pencetak laser. Kedua-dua pencetak LCD (Liquid Crystal Display) dan LED (Light-Emitting Diode) menggunakan sumber cahaya dan bukannya laser untuk mencipta imej. Proses pencetakan adalah hampir sama, kecuali LED menggunakan Liquid Crystal Display dan yang lain menggunakan Liquid Crystal.

Pencetak jenis ini mampu menghasilkan percetakan teks dan grafik berkualiti tinggi. .

5. Thermal Printer

Mesti pernah nampak thermal printer ni di kaunter pasaraya kan?

Pencetak terma ini biasanya digunakan untuk membuat label, tanda keselamatan, tanda jalan, kod bar, label penghantaran dan banyak lagi. Kualitinya pula hampir sama dengan pencetak dot matriks.

Kelebihannya ialah pencetakan ini tidak bising dan pantas. Tetapi ia tidak boleh mencetak pada mana-mana kertas, ia menggunakan kertas khas terma (biasanya permukaan licin dan dalam bentuk gulungan).

6. Plotter/Wide Format Printer

Printer ini digunakan untuk mencetak grafik vektor. Ia biasanya digunakan untuk mencetak grafik pada permukaan kertas, sticker, vinil, poster, banner, sepanduk, blueprints, peta, gambar rajah, dsb. Pencetak plotter lebih canggih daripada pencetak lain kerana ia menghasilkan lukisan berkualiti tinggi.

Pencetak ini digunakan bersama-sama dengan aplikasi reka bentuk komputer untuk mencipta rangkaian produk dengan lebih pantas dan lebih tepat.

Terdapat dua jenis pencetak plotter iaitu: Flatbed Plotter dan Drum Plotter.

7. Solid Ink Printer

Pencetak jenis laser yang menggunakan dakwat lilin yang dicairkan semasa proses pencetakan. Dakwat lilin cair dicairkan di satu tempat dan kemudian dipindahkan ke drum yang membolehkan dakwat menjadi sejuk. Kemudian baru cetak di atas kertas.

Tidak seperti pencetak lain, pencetak ini mempunyai komponen dalaman yang lebih sedikit.

8. Bubble Jet Printer

Pencetak Bubble Jet ialah sejenis pencetak inkjet. Perbezaannya ialah bubblejet menggunakan elemen pemanasan khusus untuk menyediakan dakwat, manakala inkjet menggunakan kristal piezoelektrik.

Jika anda perasan, pencetak Bubble Jet mencetak lebih kurang seperti cetakan filem. Sesuai untuk mereka yang suka mencetak imej filem dari kamera mereka. Pencetak Bubble Jet juga dilengkapi dengan penyambung USB dan card reader.

Ianya juga boleh digunakan terus dengan kamera tanpa memerlukan perantara komputer. Kini terdapat juga portable printer photo yang juga boleh digunakan sebagai slide show.

Namun, harga pencetak ini boleh dikatakan agak mahal bagi pencetak yang hanya boleh mencetak kertas bersaiz kecil. Cetakan juga lebih mudah rosak jika terkena air.


Mahu Buat Website?

Pembangunan laman web dan reka bentuk akan disesuaikan dengan keperluan anda. Info lanjut.

Kami menyediakan servis membaiki komputer dan laptop. Yang jauh kami boleh datang. FREE INSPECTION. Tiada repair tiada bayar. Kami covered area Kota Kinabalu – Papar.
Contact us : https://linktr.ee/TeraTech

Scroll to Top