8 Tricks Komputer Untuk Menjadikan Hidup Anda Lebih Mudah

Tricks komputer? Computer tricks? Apakah yang anda tahu tentang tricks komputer? Tulis perkongsian anda di ruangan komen.

Pada ketika ini, kebanyakan orang awam sepatutnya tahu cara menggunakan komputer dalam situasi yang paling asas. Hidupkannya. Buka internet. Tulis dokumen. Cetak sesuatu. Sekurang-kurangnya, pengetahuan komputer adalah satu kemestian.

Walau bagaimanapun, ia mungkin tidak semudah itu untuk anda. Anda akan membuang lebih banyak masa daripada yang sepatutnya.

Maka berikut adalah beberapa tricks komputer untuk menjadikan anda lebih cekap di bumi komputer. Dan jika anda menganggap diri anda peminat komputer, beberapa petua ini mungkin baharu dan agak berguna untuk anda.

CTRL + BKSP

Menekan butang backspace untuk memadam berbilang huruf sekaligus adalah satu pembaziran masa. Jika anda perlu memadam satu perkataan penuh, hold CTRL dan Backspace secara serentak. Untuk memadamkan berbilang perkataan, hold butang CTRL dan teruskan ketik pada butang Backspace sehingga anda telah memadamkan semua yang tidak diperlukan.

ALT + TAB

Jika anda menggunakan komputer riba, petua ini agak berguna. Apabila anda perlu beralih ke open window (katakan anda mempunyai Word, internet dan Excel dibuka pada masa yang sama), kemudian hold ALT dan TAB. Ini akan membolehkan anda pergi dengan pantas ke program terbuka seterusnya tanpa perlu melihat touch pad untuk mendapatkan bantuan.

CTRL + W

Apabila anda mempunyai banyak sites dibuka serentak, anda boleh menutup satu demi satu dengan hold butang CTRL dan W. Tindakan ini akan menyebabkan tab yang sedang anda buka ditutup dan akan menghantar anda ke tab terbuka seterusnya – tiada Butang ‘X’ kecil diperlukan.

CTRL + L

Sekali lagi, jika anda tidak bersedia untuk mencapai mouse anda, tricks ini amat berguna. Hold CTRL dan L untuk highlight address bar. Anda boleh mula menaip dengan segera untuk pergi ke laman web baharu.

Windows + D

Jika anda memerlukan semua program diminimumkan – termasuk program yang sedang anda gunakan – kemudian tekan Windows dan D. Ini akan membawa anda kembali ke desktop.

CTRL + T

Apabila anda berada di internet dan anda perlu membuka tab baharu, hold CTRL dan T. Trick ini akan membawa anda ke sana dengan lebih cepat. Klik disini untuk mengetahui Cara Lajukan Internet Wi-Fi Streamyx dan UniFi anda.

Windows + L

Ini adalah petua yang bagus untuk sesiapa sahaja, di mana sahaja untuk digunakan. Setiap kali anda meninggalkan komputer anda, tekan
Windows dan L untuk menguncinya. Mudah-mudahan, anda mempunyai kod laluan yang melindungi peranti anda. Jika anda tidak mempunyai password untuk komputer anda, berikut merupakan Cara Meletakkan Password Pada Komputer Anda.

Kami menyediakan servis membaiki komputer dan laptop. Yang jauh kami boleh datang. FREE INSPECTION. Tiada repair tiada bayar. Kami covered area Kota Kinabalu – Papar.
Contact us : https://linktr.ee/TeraTech

Scroll to Top