Cara Meletakkan Password Pada Komputer Anda

Apabila anda mula-mula setup komputer baharu, Windows menggesa anda untuk menetapkan password komputer untuk akaun anda. Anda mungkin telah terlepas atau skip langkah itu, atau sebelum ini anda telah removed password anda.

Windows membenarkan anda menambah password komputer pada akaun anda kemudian melalui ciri User Accounts dalam Control Panel. Setelah ditetapkan, Windows memaparkan bar teks password apabila ia but.

Jika pengguna memasukkan password yang salah, dia tidak boleh mendapatkan akses kepada akaun tersebut. Ciri keselamatan ini menghalang pekerja yang ingin tahu atau penggodam berniat jahat daripada mengakses data perniagaan sensitif pada komputer anda.

Berikut merupakan Cara Meletakkan Password Pada Komputer Anda.

  • Klik butang “Start“. Klik “Control Panel,” dan kemudian klik “Add or remove user accounts” di bawah bahagian bertajuk “User Accounts and Family Safety.” Klik “Continue” jika User Accounts Control meminta kebenaran untuk membuat perubahan.
  • Klik nama akaun anda dalam senarai, dan kemudian klik “Create a password.”
  • Masukkan password dalam bar teks. Untuk mencipta password yang kukuh, cipta gabungan huruf rawak, nombor dan simbol yang panjangnya sekurang-kurangnya lapan aksara. Elakkan menggunakan nama anda, nama syarikat anda, maklumat yang boleh dikenal pasti seperti nama haiwan kesayangan anda atau perkataan yang lengkap.
  • Taipkan petunjuk kata laluan ke dalam bar teks, dan kemudian klik “Create password..”
  • But semula komputer anda dan log masuk ke akaun anda dengan password baharu anda.

Mengapa Penting untuk Install Windows Updates?

Pernah terfikir mengapa penting untuk install windows update? Kebanyakan updates ialah security updates. Isu keselamatan adalah masalah yang paling teruk kerana ia mungkin dieksploitasi oleh malware dan hacker. Read More »

Kenapa Storage SSD/HDD Lebih Kecil Daripada Yang Diiklankan?

SSD atau HDD anda kelihatan lebih kecil daripada yang diiklankan kerana kapasiti storage dikira dan dilaporkan sedikit berbeza dalam sistem komputer. Read More »

Kami menyediakan servis membaiki komputer dan laptop. Yang jauh kami boleh datang. FREE INSPECTION. Tiada repair tiada bayar. Kami covered area Kota Kinabalu – Papar.
Contact us : https://linktr.ee/TeraTech

Scroll to Top