Bilakah Waktu Yang Sesuai Untuk Format Laptop?

Apakah itu format laptop?

Sebelum kami terangkan dengan lebih detail bila masa yang sesuai untuk format komputer riba anda, kami akan kongsikan beberapa maksud/kefahaman umum artikel “format komputer/laptop” ini.

man thinking

Memformat komputer ialah proses memadam data dan mengimbas sektor yang rosak dalam hard disk. Apabila memasang sistem operasi baharu, ia tidak akan memasukkan data ke dalam sektor yang rosak.

Masa Terbaik Untuk Format

Mungkin pada satu ketika, komputer anda mengecewakan anda, dan kemudian kebanyakan masa yang anda habiskan untuk membaiki kerosakan perisian dan membuang virus tidak berhasil atau, anda telah mencuba pelbagai kaedah untuk memulakan semula sistem komputer, tetapi masih terdapat masalah. Apabila ini berlaku, memformat komputer adalah kaedah yang berguna.

Inilah masa terbaik untuk memformat komputer riba:

1. Apabila Laptop Diserang Virus

Jenis Virus Komputer

Boleh jadi anda telah memadam virus yang menyerang komputer riba (menggunakan perisian anti-virus), tetapi jangkitan virus sebelum ini akan menjadikan prestasi komputer riba anda lebih perlahan.

2. Susah Dipadam


Ramai pengguna tidak menyedari bahawa komputer riba mereka penuh dengan data yang tidak diperlukan , yang biasanya berlaku apabila anda cuba install software yang “dimuat turun” terus dari Internet. Pastikan anda “unclick”‘untuk software yang tidak diperlukan. Ini adalah salah satu sebab komputer riba anda hang. Paling teruk, data yang tidak diperlukan sukar dipadamkan.

3. Upgrade Operating System

how to update operating system software

Sebagai contoh, komputer riba anda menggunakan sistem operasi Windows XP, tetapi dengan perkembangan teknologi, Microsoft kini telah menghasilkan banyak sistem operasi terkini, seperti Windows Vista, 7, 8 dan 10. Untuk upgrade, anda perlu memformat laptop anda.

Tetapi sila pastikan komputer riba anda sesuai dengan spesifikasi sistem operasi baharu untuk mengelakkan sebarang masalah selepas memformat.

Kami menyediakan servis membaiki komputer dan laptop. Yang jauh kami boleh datang. FREE INSPECTION. Tiada repair tiada bayar. Kami covered area Kota Kinabalu – Papar.
Contact us : https://linktr.ee/TeraTech

Scroll to Top