Perbezaan Antara SSD & HDD Yang Perlu Anda Tahu

ssdvshdd
ssdvshdd

Kami akan memberikan perbezaan antara storan SSD dan HDD untuk membantu anda memahami jenis dan pilihan terbaik.

Baru-baru ini, pembeli PC mempunyai berbilang pilihan storan fail dalam komputer riba, ultrabook atau desktop. Jika anda membeli ultrabook atau ultraportable, anda mungkin mendapat SSD sebagai pemacu utama.

Setiap komputer yang keluaran kilang mempunyai hard disk. Kini anda boleh menaiktaraf sistem dengan pemasangan storan HDD atau SSD, atau anda juga boleh memasang kedua-duanya pada masa yang sama. Di sana anda boleh mengetahui kekuatan dan kelemahan masing-masing.

Saiz dan Berat

Komponen atau bahan pada HDD, seperti platter, head, dsb., mempunyai pengaruh yang besar pada saiz dan berat HDD itu sendiri. Memandangkan teknologi HDD sangat bergantung pada putaran cakera, ini mengehadkan saiz HDD yang boleh dihasilkan. SSD tidak tertakluk kepada batasan ini, jadi saiz SSD boleh dikurangkan dari semasa ke semasa.

SSD yang ada ialah 2.5 inci, bermakna SSD hanya sesuai untuk komputer riba. Memandangkan saiz komputer riba semakin kecil dan lebih ramai pengguna tablet melayari internet, anda akan melihat keupayaan SSD untuk menyesuaikan diri dengan mudah kepada saiz komputer riba/tablet.

Komponen dan Prinsip Kerja

HDD terdiri daripada komponen mekanikal dan elektronik.

Bahagian mekanikal HDD terdiri daripada piring, motor dan lengan yang disambungkan ke piring. Proses menulis dan membaca data diselesaikan dengan proses mekanikal, di mana cakera dimainkan oleh motor, dan hujung lengan disambungkan kepada komponen elektronik yang memproses (membaca dan menulis) data, disambungkan ke cakera berputar dan melakukan aktiviti penulisan dan pembacaan data.

Biasanya, pemprosesan data HDD dilakukan atau berlaku kerana sinergi antara aktiviti mekanikal dan elektrik. Dari segi pemprosesan data, SSD tidak disokong oleh proses mekanikal untuk membaca dan menulis data. Tiada bahagian mekanikal seperti motor dan lengan dalam SSD, dan tiada cakera berputar.

Terdapat hanya komponen elektronik seperti litar bersepadu atau IC, mikrocip dan komponen elektronik sokongan lain seperti kapasitor pada SSD. Semua proses untuk membaca dan menulis data adalah sama seperti yang berlaku pada Flashdisk dan memori RAM.

Kelajuan Baca dan Tulis Data

SSD menunjukkan perbezaan yang sangat ketara dalam bahagian ini. Kelajuan baca dan tulis SSD adalah 8 kali lebih pantas daripada HDD. PC yang mempunyai SSD boleh boot dalam beberapa saat, sudah tentu ia tidak akan mengambil masa lebih daripada 1 minit. Walaupun masa yang diperlukan untuk HDD berbeza mengikut penggunaan, ia pastinya tidak lebih pantas daripada SSD.

Salah satu sebabnya ialah SSD tidak menggunakan cakera berputar atau faktor mekanikal sangat mengehadkan keupayaan elektronik HDD.

Kesan yang timbul

HDD menggunakan komponen mekanikal, menyebabkan kesan sampingan yang tidak baik, seperti:

a. Panas yang melampau
b. Tinggi penggunaan kuasa elektrik
c. Menimbulkan bunyi bising yang kuat daripada putaran motor dan piring

Pada SSD, ianya tidak mempunyai unsur mekanikal maka kesannya adalah:

a. Suhu SSD tidak setinggi HDD.
b. Penggunaan kuasa adalah sangat kecil, SDD menggunakan kurang daripada 1 watt, dan HDD menggunakan lebih daripada 10 watt.
c. Tiada putaran motor dan tiada cakera supaya SDD benar-benar tidak bising..

Fragmentasi

Oleh kerana bentuk lingkarannya, HDD sesuai untuk menyimpan fail besar yang terletak pada blok bersebelahan. Apabila kapasiti HDD mula penuh, fail yang disimpan akan bertaburan, yang dipanggil fragmentasi.

Kesan fragmentasi adalah kemerosotan prestasi HDD itu sendiri. Dalam kes ini, untuk memulihkan prestasi daripada HDD, kami biasanya melakukan defragmentasi untuk memulihkannya. Dengan SSD, data disimpan pada cip flash, jadi kita tidak perlu risau tentang fragmentasi.

Kami menyediakan servis membaiki komputer dan laptop. Yang jauh kami boleh datang. FREE INSPECTION. Tiada repair tiada bayar. Kami covered area Kota Kinabalu – Papar.
Contact us : https://linktr.ee/TeraTech

Scroll to Top