5 Kelebihan Google My Business Untuk Bisnes Anda

Setiap hari, berbilion orang menggunakan Google untuk mencari pelbagai jenis maklumat. Oleh itu pada hari ini saya akan membuat perkongsian tentang bagaimana salah satu produk Google iaitu Google My Business boleh membantu bisnes anda supaya mudah dicari oleh orang yang mencari produk atau perkhidmatan anda.

Saya berikan anda satu gambaran bagaimana Google My Business berfungsi. Sebagai contoh, sekarang hampir waktu makan tengah hari, dan anda ingin melihat senarai restoran berdekatan anda.

Apa yang biasa anda lakukan? Bukankah mengeluarkan telefon anda dan menaip perkataan “restoran berdekatan saya” di Google?

Dobi 24 jam, kedai komputer, kedai telefon, bengkel kereta — orang ramai bergantung pada carian di Google untuk segala-galanya.

Inilah sebab mengapa penting bagi perniagaan untuk mengoptimumkan halaman mereka untuk carian Google. Semakin “searchable” perniagaan anda, semakin tinggi peluang untuk anda mendapatkan pelanggan.

Apa itu Google My Business?

Google My Business (atau GMB) ialah perkhidmatan berasaskan internet percuma yang direka untuk membantu mempromosikan perniagaan tempatan dalam talian. Ia adalah alat yang membolehkan pemilik perniagaan mengurus cara mereka muncul dalam talian merentas Google dan menonjolkan perniagaan mereka.

Mengapa anda perlu menggunakan Google My Business?

Memandangkan peratusan besar penduduk menggunakan Google, ini bermakna khalayak yang besar boleh melihat dan mengakses profil anda. Semakin anda kelihatan – atau semakin kerap perniagaan anda muncul dalam hasil carian – semakin baik peluang menarik perhatian orang kepada anda. Ia merupakan alternatif yang inovatif dan lebih praktikal kepada iklan konvensional.

Faedah Google My Business

Terima kasih kepada teknologi hari ini yang membolehkan anda lebih pantas dan lebih mudah untuk mempromosikan produk atau perkhidmatan anda. Menurut Search Engine Watch, 50% daripada orang yang menggunakan telefon mudah alih untuk enjin carian Google akhirnya mengunjungi kedai tersebut.

Memandangkan hampir semua orang menggunakan telefon pintar pada masa kini, bolehkah anda bayangkan potensi jualan yang anda boleh perolehi dengan hanya melalui carian organik dan Google My Business?

Mengoptimumkan akaun Google My Business anda dengan betul ialah peluang yang tidak ternilai, itulah sebabnya anda harus menggunakan ciri ini sepenuhnya.

Apa lagi yang boleh GMB berikan kepada anda? Berikut 5 Kelebihan Google My Business Untuk Bisnes Anda.

1. GMB Membenarkan Anda Muncul dalam Google Maps dan Google Local Pack Listings

Perhatikan peta senarai nama perniagaan yang muncul betul-betul di bahagian atas halaman apabila anda mencari tempat di Google. Itu dipanggil Google Local Pack Listings, dan anda perlu memberi perhatian kepadanya.

2. Ia Sangat Jelas Kelihatan

Google Local Pack menggunakan hartanah yang besar pada halaman satu hasil carian Google, dan ini adalah perkara pertama yang akan dilihat oleh mana-mana pengguna Google selepas mereka menaip carian mereka.

Ia Membolehkan Pengguna Melihat Maklumat Yang Mereka Perlukan Sepintas lalu

Google Local Pack ialah Halaman Keputusan Enjin Carian (SERP) yang menunjukkan tempat-tempat yang berkaitan dengan carian anda. Ia juga menyertakan maklumat berkaitan yang mungkin berguna kepada bakal pelanggan.

Ini termasuk lokasi perniagaan anda pada peta, nombor telefon perniagaan untuk pertanyaan atau tempahan pelanggan, waktu operasi kedai, dan banyak lagi.

Ini adalah ciri yang sangat penting untuk kedua-dua perniagaan dan pelanggan.

3. GMB Membenarkan Orang Ramai Review Perniagaan Anda

Anda tidak boleh memandang rendah kuasa review dari pelanggan, terutamanya apabila ia berkaitan dengan enjin carian. Satu lagi kajian oleh Moz menunjukkan bahawa review dalam talian mempengaruhi 10% hasil daripada enjin carian di Google.

Oleh itu, jika anda mahu perniagaan anda kelihatan dalam hasil carian, menggunakan GMB untuk memudahkan pelanggan anda meninggalkan maklum balas positif tentang perniagaan anda adalah satu kemestian.

Berikut ialah sebab lain mengapa anda memerlukan orang untuk meninggalkan review.

Review Meningkatkan Local SEO

Ramai bergantung pada review semasa membuat keputusan tentang pembelian mereka. Malah, sebanyak 93% pelanggan mungkin dipengaruhi oleh review dalam talian. Dalam erti kata lain, hampir kesemuanya.

Ini kerana blok kecil teks ini adalah testimoni pengguna sebenar yang tidak dibayar oleh syarikat untuk mempromosikan produk atau perkhidmatan mereka. Oleh itu, orang merasakan bahawa mereka lebih boleh dipercayai, dan oleh itu, ramai yang percaya apa yang mereka katakan.

Maka semakin ramai orang menyemak review pelanggan sebelum memilih perniagaan tempatan. Memandangkan orang ramai suka membaca review, enjin carian menggunakannya untuk menilai hasil carian. Jika anda boleh menggunakan ciri GMB ini dengan betul, ciri ini boleh memberi impak yang besar kepada perniagaan anda.

Review Boleh Tingkatkan Jualan

Review positif penting. Mereka bukan sahaja meningkatkan kedudukan enjin carian anda tetapi juga berfungsi sebagai iklan percuma dan boleh dipercayai untuk produk atau perkhidmatan anda. Sebagai contoh, pelanggan lebih yakin untuk mencuba produk dengan banyak review positif berbanding produk yang mempunyai banyak kritikan.

Orang ramai mempercayai review dalam talian sama seperti mereka mempercayai pengesyoran peribadi. Lebih banyak review pelanggan positif yang anda peroleh, lebih tinggi peluang anda untuk menjana pendapatan dan meningkatkan jualan.

Adalah penting untuk mendapatkan ulasan positif, namun perlu diingat bahawa walaupun perniagaan terbaik pun mungkin menerima ulasan negatif.

Jika ini berlaku kepada anda, perlakukan dengan profesionalisme.

Jangan ambil kritikan tersebut secara peribadi. Sebaliknya, gunakan sebagai peluang untuk meningkatkan produk atau perkhidmatan anda.

Review negatif, apabila diurus dengan betul, dapat memberikan maklumat berharga untuk membantu kemajuan perniagaan anda.

Ulasan Menunjukkan Pemikiran Pelanggan Mengenai Perniagaan Anda

Review memberikan pemilik perniagaan gambaran ringkas tentang pandangan pelanggan terhadap bisnes anda. Ini membolehkan anda melihat bagaimana pengguna menilai produk atau perkhidmatan anda, strategi yang patut anda pertimbangkan, perkara yang perlu diperbaiki atau disesuaikan dalam perniagaan anda.

Sama ada review itu baik atau buruk, review boleh membantu anda memahami pendapat pelanggan anda. Lihat mereka secara logik dan ambil kira pendapat mereka.

4. GMB Menyediakan Insights yang Memberi Anda Maklumat Berguna

GMB ialah penilai untuk kedudukan Google anda. Ia bukan sahaja mempromosikan produk atau perkhidmatan anda, ia juga membantu anda memahami pasaran.

Bagaimana ini boleh berlaku?

Google My Business disertakan dengan ciri berkuasa yang memberikan insights untuk membantu anda menyusun strategi dan membuat keputusan.

Views

GMB boleh menunjukkan kepada anda bilangan paparan yang diperoleh oleh profil perniagaan, foto dan siaran anda. Ini amat penting untuk mengesahkan keberkesanan kempen anda — sama ada kempen tersebut berfungsi dengan baik dan mendapat perhatian yang anda inginkan atau tidak melakukan apa-apa untuk perniagaan anda.

Search Queries

GMB menyediakan laporan yang membolehkan anda mempelajari dan memahami cara pengguna mencari perniagaan anda. Ia menunjukkan cara orang mencari — khususnya kata kunci yang mereka masukkan — untuk mencari perniagaan anda.

Engagement

GMB boleh menunjukkan kepada anda cara pelanggan anda berinteraksi dengan post anda. Ia membolehkan anda melihat post yang mereka share dan jenis review yang mereka tinggalkan. Dengan cara ini, anda akan mendapat idea tentang apa yang sesuai untuk perniagaan anda.

Audience

GMB mempunyai bahagian yang membolehkan anda mencari ringkasan profil orang yang follow anda. Anda akan dapat menyemak senarai umur, jantina, dan juga negara asal mereka. Ini semua berguna semasa anda membuat kempen.

Clicks on Website Link

Tahukah anda Google My Business juga boleh menunjukkan kepada anda bilangan klik pada link laman web anda.

Mengukur maklumat dan mengetahui statistik ini boleh membantu anda mencipta strategi yang baik. Jika anda ingin meningkatkan penglibatan mereka, trafik laman web dan meningkatkan jualan syarikat, anda perlu mengambil sedikit masa untuk mengkaji tentang ini.

Buat pengetahuan anda, saya ada menyediakan servis membuat website. Boleh klik disini.

5. Ia Percuma dan Mudah Digunakan

Tidak kira betapa bergunanya sesuatu produk, potensinya tidak akan dimaksimumkan jika ia terlalu mahal, tidak praktikal dan sukar untuk digunakan. Nasib baik, perkara itu tidak berlaku apabila ia berkaitan dengan Google My Business.

Alat cekap ini adalah percuma dan mudah digunakan, jadi mana-mana perniagaan pun boleh menggunakannya untuk mempromosikan perniagaan atau perkhidmatan mereka. Membuat dan mengesahkan profil anda boleh dilakukan dalam masa beberapa jam. Malah, terdapat alat yang boleh membuat anda disahkan serta-merta. Setelah itu selesai, anda sudah bersedia untuk menggegarkan halaman pertama Google.

Google My Business memudahkan perniagaan tempatan mempromosikan produk dan perkhidmatan mereka dalam talian dengan meningkatkan peluang mereka untuk muncul dalam hasil carian. Ia boleh membantu bakal pelanggan mencari dan menghubungi anda dengan cepat. Ia merupakan alat percuma yang boleh anda gunakan untuk meningkatkan kehadiran anda dalam talian, berhubung dengan pelanggan anda dan meningkatkan hasil perniagaan anda.

Kami menyediakan servis membaiki komputer dan laptop. Yang jauh kami boleh datang. FREE INSPECTION. Tiada repair tiada bayar. Kami covered area Kota Kinabalu – Papar.
Contact us : https://linktr.ee/TeraTech

Scroll to Top
Scroll to Top