6 Cara Mengetahui Suhu CPU Anda Menggunakan Software & Hardware

Jika suhu CPU komputer terlalu panas, ia boleh mengakibatkan Overheating dan kemungkinan merosakan CPU atau komponen hardware lain.

Untuk menentukan sama ada CPU berada pada suhu normal atau panas, gunakan software atau hardware untuk menentukan temperature CPU.

Software Yang Boleh Digunakan

Komputer mesti mempunyai thermal sensors untuk menentukan tahap panas komputer.

Tanpa sensor yang betul, program yang direka untuk memantau suhu processor anda, video card, hard disk, dan lain-lain tidak akan berfungsi.

HWMonitor –  Program percuma yang memaparkan suhu CPU anda, setiap core CPU, Video card, hard drives dan nilai min dan maksimum setiap device.

Di bawah ialah imej dan contoh CPUID HWMonitor.

CoreTemp – Satu lagi monitor temperature CPU dan CPU core yang hebat. Apabila diminimized, ia memaparkan suhu setiap CPU atau core yang dikesan dalam SystemTray di tab bawah skrin.

SpeedFan – Juga adalah salah satu aplikasi utiliti yang membantu pengguna memantau suhu CPU, hard drives dan system komputer. Aplikasi utiliti ini dapat memaparkan bacaan RPM setiap kipas  yang di pasang dalam komputer anda.

Temp Monitor for Mac – Aplikasi utiliti yang hebat untuk pengguna komputer Apple untuk memantau semua system hardware sensors, data suhu dan amaran jika suhu meningkat melebihi nilai suhu yang ditetapkan.

Hadware Yang Boleh Digunakan

Heat probe

Heat probe  adalah hardware yang anda boleh pasang pada PC yang dilekatkan pada CPU.

Hujung probe yang satu lagi harus dilekatkan pada paparan suhu yang dikira, yang biasanya sesuai dengan ruangan driver bay yang ada pada PC.

Alat ini memaparkan suhu CPU.

Heat probe ini juga boleh digunakan pada video card, dan beberapa probe yang lebih tinggi menampilkan berbilang probe untuk memantau lebih daripada satu device pada satu masa.

Contohnya, dengan probe yang mencukupi, anda boleh nampak suhu untuk video card, processor, memori dan hard disk anda.

Gambar diatas adalah contoh Aero Cool Touch-2100, probe ini dapat memantau sehingga lima device berbeza dan menentukan kelajuan lima kipas berbeza.

Temperature gun

Akhir sekali, terdapat juga pistol suhu inframerah yang mampu menentukan suhu apa-apa dalam komputer. Pistol suhu boleh diacukan pada heatsink CPU untuk memeriksa suhunya.

Namun penggunaan pistol suhu ini tidak memberi nilai yang tepat kerana tidak dapat dihalakan terus pada CPU anda.

Kami menyediakan servis membaiki komputer dan laptop. Yang jauh kami boleh datang. FREE INSPECTION. Tiada repair tiada bayar. Kami covered area Kota Kinabalu – Papar.
Contact us : https://linktr.ee/TeraTech

Scroll to Top
Scroll to Top