Bagaimana Untuk Setup 3 Monitor Pada Satu Komputer

Mari tingkatkan gaming experience anda ke tahap seterusnya dengan menggunakan 3 monitor.

Bagi kebanyakan orang, menggunakan tiga monitor ialah cara terbaik untuk meningkatkan gaming experience dan produktiviti mereka. Walau bagaimanapun, beralih daripada satu monitor kepada tiga monitor setup boleh menjadi lebih sukar daripada yang anda fikirkan.

Nasib baik, kami mempunyai banyak pengalaman mengenai konfigurasi berbilang skrin. Di sini kami menerangkan semua yang anda perlu ketahui tentang setup tiga monitor.

Tiga monitor setup telah semakin popular sejak bertahun-tahun. Kebanyakan game Racing Simulator menggunakan setup 3 monitor. Ia bukan tentang game sahaja. Streamer Twitch, multitasker dan pengguna harian semuanya akan mendapat faedah menggunakan lebih daripada satu monitor sebelum ini.

Kami berada di sini untuk membincangkan semua yang anda perlu ketahui mengenai setup 3 monitor. Kami akan menerangkan cara setup 3 monitor, monitor apakah yang bagus untuk penggunaan berbilang skrin, dan perbandingan setup 3 monitor dengan setup 2 monitor.

Apakah setup 3 monitor?

Setup tiga monitor ialah settings komputer di mana tiga monitor digunakan pada masa yang sama. Dalam setup 3 monitor, monitor berkenaan boleh diorientasikan dalam sebarang formasi, sama ada oleh HDMI, DisplayPort, VGA, DVI atau Thunderbolt 3.

Setup 3 monitor boleh menjadi sangat berguna. Sama ada anda meminati gaming, content consumption, produktiviti atau pengeditan, kebanyakan orang boleh mendapat faedah daripada menggunakan 3 monitor. Ia amat berguna untuk individu yang suka mempunyai banyak tab dan proses running pada masa yang sama, membolehkan mereka mengekalkan tahap produktiviti yang tinggi pada skrin ke-2 atau ke-3.

Adakah ianya berbaloi?

Itu semua bergantung pada apa yang anda rancang untuk lakukan apabila anda menggunakan PC anda. Jika anda jenis orang yang suka bermain game kompetitif sambil melakukan sedikit kerja sampingan, kemungkinan besar anda mungkin tidak akan mendapat pengalaman penuh daripada setup 3 monitor.

Bagi individu yang menggunakan Twitch, setup 3 monitor boleh menjadi sangat versatile.

Popular streamer akan menggunakan 2 atau 3 monitor untuk memastikan mereka bukan sahaja berinteraksi dengan penonton mereka tetapi juga membenarkan mereka kebebasan untuk bergerak dengan lancar antara streaming software mereka dan aplikasi lain.

Mempunyai monitor ketiga khusus untuk sembang Twitch anda juga amat berguna kerana ini bermakna anda boleh berinteraksi dengan penonton anda.

Setup 3 monitor juga bagus untuk pengguna produktiviti dan traders. Jika anda ingin memerhatikan beberapa saham atau mata wang yang berbeza, cara terbaik untuk melakukannya mungkin menggunakan beberapa skrin.

Sesetengah orang suka melihat harga Bitcoin pada setiap masa – terutamanya apabila anda mempertimbangkan ketidaktentuan cryptocurrency.

Di bawah kami telah menyenaraikan senario paling biasa yang akan mendapat manfaat daripada tiga monitor setup:

  • Racing simulator/gamer
  • Trader
  • Video/photo editor
  • Productivity user
  • Individual working within social media
  • Twitch Streamer
  • Journalist

Adakah setup ini mahal?

Itu semua bergantung pada monitor yang anda rancang untuk gunakan. Terdapat banyak monitor 24 inci yang lebih kecil dan disesuaikan bajet yang bagus untuk setup 3 monitor.

Anda tidak perlu mendapatkan monitor gaming terbaik untuk konfigurasi berbilang skrin – anda boleh menggunakan sesuatu yang kurang premium.

Walau bagaimanapun, jika anda mahukan gaming experience yang hebat, anda perlu mengutamakan (High refresh rate) dan masa tindak balas yang rendah pada monitor. Dengan cara ini anda tidak akan dibelenggu dengan artifak skrin seperti koyak dan calitan.

Secara keseluruhan, anda boleh setup 3 monitor untuk sebarang budget. Jika anda mahukan persediaan yang paling murah dan tidak mengutamakan gaming, anda boleh mendapatkan tiga monitor bajet 60hz saja.

Walau bagaimanapun, jika anda merancang untuk bermain game secara kerap, anda mungkin perlu membayar premium untuk sekurang-kurangnya satu daripada skrin anda.

3 monitor setup vs 2 monitor setup

Jadi, adakah anda menggunakan dua monitor setup atau tiga monitor setup? Sudah tentu, tiga monitor jauh lebih serba boleh daripada dua kerana ia dilengkapi dengan tambahan 24 inci (minimum) skrin. Walau bagaimanapun, anda mungkin tidak memerlukan ruang kerja tambahan itu.

Jika anda rasa anda boleh menjadi lebih produktif dengan persediaan dua monitor, anda boleh menjimatkan beberapa ringgit dalam proses itu. Sudah tentu, jika anda hanya menggunakan dua monitor, anda boleh memilih untuk menggunakan pilihan premium – membolehkan anda mendapatkan pengalaman yang lebih baik.

Tambahan pula, dua monitor hanya memerlukan dua kabel input daripada GPU. Jangan lupa, bukan setiap GPU menawarkan tiga input video – bermakna anda sebenarnya mungkin terhad kepada setup dua monitor sahaja.

Bagaimana untuk menyediakan 3 monitor pada satu komputer

Jika anda menggunakan setup 3 monitor, mari lihat lebih dekat cara untuk menyediakannya.

Nasib baik, proses untuk menyediakan 3 monitor pada komputer anda adalah sangat mudah. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa pemeriksaan awal yang perlu anda lakukan.

1. Semak GPU anda untuk input video

Salah satu perkara pertama yang perlu anda lakukan sebelum ini sebelum membeli monitor adalah untuk tengok sama ada GPU anda boleh menampung setup 3 monitor atau tidak.

Periksa bahagian belakang GPU anda untuk melihat sama ada ia mempunyai tiga input yang tersedia.

2. Pastikan anda mempunyai kabel yang mencukupi

Perkara seterusnya yang perlu anda lakukan ialah memastikan anda mempunyai semua kabel yang berkaitan untuk persediaan baharu anda. Anda perlu memadankan kabel anda dengan input yang terdapat di bahagian belakang GPU anda – kerana tidak semua GPU menawarkan tiga pilihan HDMI atau DisplayPort.

Sebaliknya, anda selalunya akan menemui setiap GPU dengan campuran input (HDMI, DisplayPort, VGA, DVI).

3. Periksa soket plug

Sekali lagi, walaupun ini mungkin kedengaran asas, ia adalah sesuatu yang orang sering terlepas pandang. Pastikan anda mempunyai semua soket plug.

4. Mula sambungkan monitor anda kepada GPU

Jika anda mempunyai semua kabel, input dan soket yang diperlukan, sambung kabel anda kepada GPU.

Pada peringkat ini, ia mungkin berguna untuk labelkan (label melekat) setiap kabel dengan nombor supaya anda boleh dengan mudah menentukan kabel anda pergi ke monitor mana.

5. Hidupkan setiap monitor dan pastikan ianya register dengan PC

Pada peringkat ini, setiap monitor harus hidup dan memaparkan sama ada skrin hitam atau background desktop anda. Jika lampu monitor anda tidak aktif atau anda melihat monitor melalui input paparan, kemungkinan besar, ia tidak dikenali oleh PC.

Jika ini berlaku, anda mungkin perlu melangkau ke langkah seterusnya dan cuba mendapatkan monitor untuk mendaftar secara manual.

6. Konfigurasikan setup 3 monitor anda dalam Windows Display settings

Anda perlu pergi ke Windows Display settings anda untuk mengkonfigurasinya dengan betul. Melainkan anda bernasib baik, anda akan sering mendapati bahawa orientasi monitor di luar.

Sebagai contoh, monitor di bahagian paling kiri sebenarnya telah ditetapkan kedudukan tengah – dan sebagainya.

Di dalam Windows Display settings anda akan dapat drag dan drop monitor ke dalam orientasi yang betul.

Jika anda tidak tahu monitor yang mana, hanya ‘Identify’ monitor dengan menekan butang ‘Identify’ di bawah bahagian konfigurasi skrin Windows Display settings.

7. Simpan settings konfigurasi monitor anda dan selesai

Anda boleh menggunakan settings di bahagian bawah windows. Jika ia meminta anda mengesahkan settings, hanya sahkannya dan tutup windows.

Kami menyediakan servis membaiki komputer dan laptop. Yang jauh kami boleh datang. FREE INSPECTION. Tiada repair tiada bayar. Kami covered area Kota Kinabalu – Papar.
Contact us : https://linktr.ee/TeraTech

Scroll to Top