4 Punca Graphic Card Berkurangan. Apa Perlu Anda Lakukan?

Kami tengah membincangkan tentang kekurangan Graphic card yang dialami oleh dunia:

Puncanya dan perkara yang perlu anda lakukan jika anda ingin mengambil GPU.

Di Tera Tech, kami amat menggalakkan untuk membina PC anda sendiri.

Ia bukan sahaja menyeronokkan apabila anda tahu apa yang anda lakukan, tetapi ia biasanya menawarkan nilai yang lebih baik berbanding dengan membeli PC prebuilt.

Malangnya, sejak 2020 terdapat satu halangan besar yang menjadikan pembinaan PC baharu menjadi lebih sukar – kekurangan cip silikon global yang telah menjejaskan stok satu komponen penting iaitu- graphic card.

Kekurangan GPU ini telah memberi kejutan kepada dunia pembinaan PC, yang membawa kepada harga yang meningkat secara besar-besaran.

Mengapa Terdapat Kekurangan Graphic Card? Bilakah Kekurangan Graphic Card Akan Berakhir?

1. Cryptocurrency Miners

Kekurangan graphic card disebabkan oleh permintaan yang melebihi bekalan, dan salah satu sebab utama permintaan sangat besar adalah disebabkan oleh cryptocurrency mining.

Crypto miners membeli mid-to-high-end GPU sebaik sahaja ia tersedia, mengosongkan stok dengan pantas dan menaikkan harga sehingga 2x MSRP (Manufacturer’s suggested retail price).

Cryto miners selalunya boleh menyebabkan GPU ini hangus dengan lebih cepat daripada yang mereka lakukan dalam PC games biasa.

Cryptocurrency mining telah berlangsung selama beberapa tahun sekarang, tetapi 2020 menyaksikan permintaan berlebihan sampai mencapai tahap yang kritikal.

2. Gangguan kepada Pembuatan

Walau bagaimanapun, permintaan daripada crypto miners bukanlah satu-satunya sebab.

Coronavirus secara amnya mengganggu proses pembuatan.

Ini telah menjejaskan bekalan banyak barangan elektronik selain graphic card, termasuk telefon bimbit dan televisyen, malah telah menjejaskan pengeluaran kereta. Walau bagaimanapun, kebanyakan isu bekalan ini, terutamanya di China, telah diatasi menjelang akhir tahun 2020, jadi apakah cerita selanjutnya?

3. Permintaan Semasa Pandemik

Penyebab bagi kekurangan silikon dan GPU ialah peningkatan mendadak dalam bilangan pengguna PC dan gamers sepanjang tahun 2020.

Sebahagian besar penduduk dunia yang akhirnya terperangkap di rumah semasa COVID lockdowns, mempunyai permintaan tinggi untuk peralatan komputer.

Permintaan untuk cip silikon untuk semua device telah meningkat, bukan hanya PC, ia juga disebabkan oleh permintaan tinggi pada elektronik device.

4. Bilakah Kekurangan Graphic Card Akan Berakhir?

Nvidia telah menyatakan bahawa mereka percaya kekurangan mungkin berterusan sekurang-kurangnya sehingga bulan November – December 2021, atau sehingga 2022.

Penyelesaian 1: Beli Graphic Card terpakai ataupun generasi GPU yang lepas

Caranya ialah membeli GPU terpakai yang mempunyai kuasa setanding dengan apa yang anda cari.

GPU alternatif seperti yang disenaraikan di bawah, harus memberikan persamaan kasar (10 peratus lebih atau kurang) kepada GPU dalam sistem anda.

Kad GPU lebih mahal daripada biasa, kerana orang ramai mengambil kesempatan daripada harga yang melambung untuk membuat lebih banyak wang jualan di pasaran.

Namun, ia pastinya berbaloi untuk melihat di Lazada atau Shopee untuk mengetahui sama ada anda boleh mendapatkan tawaran terbaik.

Shopee akan mempunyai harga yang lebih tinggi tetapi akan mempunyai perlindungan pembeli yang lebih baik.

Berikut ialah contoh beberapa pengganti berguna untuk GPU Nvidia dan AMD:

  • Pengganti untuk Nvidia GeForce RTX 3060 : RTX 2070, RTX 2060 Super, GTX 1660 Ti / RX 5700
  • Pengganti untuk Nvidia GeForce RTX 3060 Ti / AMD Radeon RX 6700 XT : RTX 2080, RTX 2080 Super, GTX 1080 Ti / RX 5700 XT
  • Pengganti untuk Nvidia GeForce RTX 3070 / AMD Radeon RX 6700 XT, RX 6800 : RTX 2080 Ti
  • Pengganti untuk Nvidia GeForce RTX 3080 / AMD Radeon RX 6800 XT : Nvidia Titan RTX
  • Pengganti untuk Nvidia GeForce RTX 3090 / AMD Radeon RX 6900 XT

Penyelesaian 2: Beli PC Prebuilt

Ia mungkin menyakitkan peminat PC Builder untuk mengatakannya, tetapi prebuilt sebenarnya mungkin salah satu pilihan terbaik sekarang.

Jika bukan kerana kekurangan GPU, pasti mahal untuk membeli PC prebuilt daripada membinanya sendiri dengan komponen yang sama.

Jika anda membeli gaming PC prebuilt secara online, kami menasihatkan anda kekal dengan peruncit pakar seperti PC Image. Ini menawarkan prestasi terbaik untuk wang anda.

Alienware dan seumpamanya mungkin kelihatan hebat, tetapi biasanya terlalu mahal untuk komponen yang disertakan bersamanya.

PC Image ialah peruncit perkakasan PC terbesar di Malaysia, dan mereka kekal relevan dengan membantu menangani kekurangan GPU. Cara mereka melakukan ini adalah dengan menurunkan harga GPU mereka bagi mereka yang membeli PC di kedai di PC Image.

Jika anda membeli PC baharu dan bukan hanya upgrade PC sedia ada, ini mungkin cara paling selamat untuk menjimatkan wang.

Kami menyediakan servis membaiki komputer dan laptop. Yang jauh kami boleh datang. FREE INSPECTION. Tiada repair tiada bayar. Kami covered area Kota Kinabalu – Papar.
Contact us : https://linktr.ee/TeraTech

Scroll to Top