Bagaimana Cara Untuk Menguji Kegagalan Hard Drive

Hard drive yang rosak boleh menyebabkan pelbagai isu yang berbeza pada komputer anda.

Di bawah ialah sesetengah masalah yang mungkin kita hadapi. Adalah penting untuk diingat bahawa isu di bawah juga boleh disebabkan oleh lebih daripada hard disk yang rosak.

Penyelesaian Menggunakan Software

Di bawah ialah senarai software diagnostik yang direka untuk menguji hard disk komputer anda.

Scan disk – Pengguna yang menjalankan Microsoft Windows yang masih boleh masuk ke Windows boleh menggunakan alat pemeriksaan disk yang telah dipasang. ScanDisk untuk mencari dan membaiki sebarang error pada hard disk.

Chkdsk – Satu lagi utiliti command prompt Windows untuk menguji hard disk. Jika anda tidak dapat boot ke Windows, boot dari CD Windows, masukkan Recovery Console dan jalankan chkdsk /f untuk membetulkan error.

Testdisk – Utiliti hebat, percuma dan sumber terbuka untuk menguji dan membetulkan error hard disk yang berbeza.

Crusial Storage Exutive – Alat yang sangat baik untuk Crucial hard drives dan SSD yang memberikan maklumat lengkap tentang disk, semua maklumat S.M.A.R.T, firmware updates, self test dan banyak lagi.

Seagate seatools – Program hebat dan percuma yang digunakan untuk menguji Seagate dan semua hard disk komputer lain.

HDD health – Satu lagi program hebat yang menggunakan teknologi S.M.A.R.T untuk memaparkan statistik hard disk, seperti suhu drive, kesihatan keseluruhannya dan setiap atribut SMART yang lain.

Pilihan lain ialah donwload fail untuk membuat CD Ultimate Boot. CD Ultimate Boot mengandungi berbilang alat untuk menguji hardware komputer, termasuk hard drive, dan membantu menyelesaikan beberapa isu tersebut juga.

Gantikan Hard Drive

Jika hard drive rosak atau menghasilkan error SMART yang menunjukkan rosaknya walaupun selepas mencuba cadangan di atas, kami cadangkan untuk menggantikannya dengan SSD.

Selalunya hard drive mempunyai jaminan beberapa tahun. Jika drive atau komputer yang digunakan drive agak baharu, ia mungkin masih dalam jaminan (walaupun komputer itu tidak).

Jika anda bimbang tentang memulihkan data yang hilang daripada drive yang rosak, pertimbangkan untuk menggunakan syarikat yang pakar dalam pemulihan data.

Kami menyediakan servis membaiki komputer dan laptop. Yang jauh kami boleh datang. FREE INSPECTION. Tiada repair tiada bayar. Kami covered area Kota Kinabalu – Papar.
Contact us : https://linktr.ee/TeraTech

Scroll to Top