5 Langkah Mudah Tentang Bagaimana Jumper Power Supply Pc

Pc anda tidak hidup? Adakah power supply anda masih berfungsi? Disini saya kongsikan cara jumper power supply pc anda.

Power supply merupakan komponen berupa hardware pada komputer yang berfungsi sebagai alat untuk supply daya elektrik ke seluruh komponen yang terdapat pada komputer.

Tentunya tanpa power supply, komputer tidak akan dapat dihidupkan. Jika anda membeli power supply baru, maka anda perlu periksa dahulu kondisi power supply tersebut, apakah berfungsi atau tidak.

Atau jika anda menemui sebuah pc yang tidak mau hidup sama sekali, cuba periksa dengan membuka casing cpu, dan yang pertama anda periksa adalah kondisi power supply.

Karena dapat jadi penyebab komputer tidak hidup sama sekali disebabkan oleh tidak berfungsinya power supply.

Salah satu cara periksa kondisi power supply pc yang akan saya kongsikan kali ini adalah jumper.

Cara jumper ini maksudnya adalah menghubungkan langsung bahagian kabel plus (+) dengan kabel min (-) pada connector menggunakan media apa pun yang dapat mengalirkan elektrik.

Terdapat banyak connector pada power supply ini, iaitu connector power supply dan beberapa connector yang bersambung pada cd-rom dan hardisk dan lain-lain.

Cara jumper untuk menyemak kondisi power supply ini dilakukan pada connector power supply.

Connector power supply ini adalah connector yang bersambung pada motherboard, fungsinya tentu untuk supply daya elektrik pada motherboard.

Jenis Power Supply

Power supply ini ada beberapa jenis. Pada power supply jenis ATX, connector power supply mempunyai 24 pin yang dibagi menjadi 2 bahagian.

ATX Power Supply 24 pin

Yang satu memiliki 20 pin, dan yang satu lagi memiliki 4 pin.

Sedangkan untuk periksa kondisi power supply ATX pc dengan cara jumper ini dilakukan pada connector power supply yang memiliki 20 pin.

Ok, tidak ingin panjang lebar lagi, beginilah langkah-langkah periksa kondisi power supply pc dengan cara jumper.

Cara Jumper PSU

  • Pastikan power supply tidak bersambung pada daya elektrik.
  • Siapkan sebuah tembaga dari bekas kabel atau apa pun media yang dapat mengalirkan elektrik, dengan ukuran tebal dan panjang yang secukupnya.
  • Perhatikan gambar di bawah. Masukan atau sambungkan salah satu hujung tembaga pada pin dengan kabel berwarna hijau.
  • Lalu masukan atau sambungkan hujung tembaga lainya pada salah satu pin dengan kabel berwarna hitam. Contoh hasilnya akan seperti berikut ini.
  • Terakhir, sambungkan power supply dengan sumber elektrik dengan connector yang telah disediakan.

Jika kipas pada power supply berputar, maka power supply masih berfungsi, tapi tidak dijamin masih dalam keadaan yang baik 100%.

Namun jika kipas pada power supply tidak berputar sama sekali, maka dapat dipastikan power supply tersebut sudah tidak boleh dipakai lagi.

Mungkin masih dapat dibaiki, namun jika setelah periksa kondisi power supply pc dengan cara jumper keadaanya sudah seperti demikian, power supply tersebut sebaiknya diganti dengan yang baru.

Kami menyediakan servis membaiki komputer dan laptop. Yang jauh kami boleh datang. FREE INSPECTION. Tiada repair tiada bayar. Kami covered area Kota Kinabalu – Papar.
Contact us : https://linktr.ee/TeraTech

Scroll to Top