3 Cara Mudah Overclocking RAM Komputer Anda

Overclocking RAM kadangkala boleh menjadi agak menakutkan, terutamanya apabila anda tahu ia memberikan hasil yang agak rendah.

Kadang-kadang lebih baik biarkan sahaja.

Walau bagaimanapun, jika anda telah melihat modul RAM DDR5 terkini dan anda merasakan memory RAM anda kurang dalam bahagian kelajuan, maka jangan risau.

Dalam artikel ini, kami akan membimbing anda tentang apa yang diperlukan untuk overclock memori anda.

Semasa mengubah suai kelajuan RAM anda, ia mungkin tidak membawa FPS tambahan dalam game anda.

Ia membuat operasi fail yang lebih lancar dan boleh membantu dengan video editing dan multitasking.

Alat yang berguna

 • CPU-Z ialah alat overclocking berguna yang boleh didownload dengan mudah secara percuma. Setelah dibuka, jika anda menavigasi ke tab memori, anda boleh mencatatkan frequency dan timings DRAM anda. Anda juga boleh menggunakan tab SDP untuk melihat jadual masa yang merupakan settings XMP yang digunakan oleh BIOS.
 • Memtest86+ Untuk ujian tekanan, sistem Memtest86+ masih digunakan secara meluas kerana ia mempunyai pilihan konfigurasi yang luas untuk menjalankan ujian.
 • XMP (Extreme Memory Profiles) XMP ialah Intel preset dan overclocking settings yang boleh dienablekan melalui firmware motherboard atau utiliti. Dengan XMP, firmware dibenarkan untuk mengkonfigurasi voltan dan latensi DRAM secara automatik.

Sekiranya semasa melakukan overclocking dan ada sesuatu yang tidak kena, maka jangan risau kerana anda sentiasa boleh reset semula.

Jika PC anda boot dan boleh digunakan tetapi tidak stabil, maka anda boleh kembali ke BIOS dan menukar Voltan atau masa kembali kepada keadaan semula.

PC anda berat semasa boot semula dan restarting tidak berfungsi? Anda boleh reset CMOS pada motherboard anda.

Anda mungkin perlu menyemak manual MOBO anda jika anda belum melakukannya sebelum ini tetapi ia akan reset semula BIOS anda kembali ke factory settings.

Overclocking Ram(XMP)

Anda mempunyai beberapa pilihan overclocking ram, 1. Auto, 2. XMP dan 3. Manual.

Dalam panduan ini kami akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan pilihan ini terutamanya panduan langkah demi langkah untuk overclocking manual dengan penggunaan XMP.

 • Buka CPU-Z dan catatkan frequency dan timings DRAM kemudian tulis jadual timings daripada tab SDP kerana ini adalah settings XMP yang akan digunakan oleh BIOS anda. (Kelajuan Ram ialah frequency DRAM anda digandakan).
 • Sekarang anda perlu masuk ke BIOS anda. Dalam bios, navigasi ke tweaker Ai atau setara motherboard anda dan tetapkannya kepada XMP.
 • Padankan spesifikasi RAM anda yang diiklankan dengan profil XMP pilihan anda.
 • Tunggu sebarang perubahan BIOS lain pada ketika ini. Save, boot semula dan lakukan ujian tekanan.

Overclocking Ram (Manual)

 • Ikuti langkah-langkah XMP di atas dahulu dan kemudian uji tekanannya. Ini akan memberi anda idea tentang kelajuan, frequency dan timings yang boleh anda miliki dengan RAM anda. (kami akan meningkatkan voltan yang membawa kepada prestasi RAM yang lebih baik)
 • Kembali ke BIOS anda dan navigasi ke Ai Tweaker. Kali ini anda pilih ‘manual’. Dari sini anda akan melihat settings anda yang lain berubah, anda boleh mulakan dengan meningkatkan voltan DRAM dalam kenaikan 0.015v.– Kini anda boleh meningkatkan Voltan CPU VCCIO dan Voltan Agen Sistem CPU dalam kenaikan 0.05v (1.15v hingga 1.20v) tetapi jangan terbawa-bawa kerana anda tidak mahu merosakkan komponen anda.
 • Sekarang ke masa. Ini kadangkala boleh dipanggil DRAM Timing Control dan anda hanya perlu menukar tiga settings masa (gunakan masa anda – lihat langkah satu).
 • Uji kestabilan dan ulang.

Kami menyediakan servis membaiki komputer dan laptop. Yang jauh kami boleh datang. FREE INSPECTION. Tiada repair tiada bayar. Kami covered area Kota Kinabalu – Papar.
Contact us : https://linktr.ee/TeraTech

Scroll to Top