5 Jenis SSD (Solid State Drives)

Hari ini, terdapat lima form factor SSD (Solid State Drives) yang paling biasa digunakan dalam segmen komersial.

Mari lihat interfaces, connector, form factor dan fungsi yang wujud untuk SSD dalam pasaran hari ini.

1. SATA SSD (SATA I, II, III)

SATA ialah ‘Serial Advanced Technology Attachment‘. Bercakap mengenai jenis SSD, SSD jenis SATA adalah yang paling popular hari ini dan juga salah satu model SSD pertama yang memasuki pasaran. Ia mempunyai dimensi 2.5 inci, saiz yang sama dengan HDD konvensional, dan mempunyai jenis connector yang sama.

SSD (Solid State Drives) menggunakan SATA (Serial ATA) untuk menyampaikan data dengan sistem. Jika anda memiliki SSD SATA, saya boleh menjamin bahawa ia boleh digunakan dengan mana-mana desktop atau komputer riba yang anda miliki sekarang, walaupun komputer itu berusia sepuluh tahun.

SSD berasaskan SATA juga lebih sesuai untuk komputer lama yang kekurangan jenis penyambung SSD (Solid State Drives) yang lebih baharu dan hanya mempunyai sambungan SATA. Cara terbaik untuk mempercepatkan komputer riba atau desktop yang lebih lama adalah dengan menggantikan hard disk drive ke solid state drive. Ia dapat meningkatkan keupayaan komputer untuk membaca/menulis data, mungkin lima kali ganda.

SATA ialah model yang sentiasa diubah dan telah mencapai tiga versi utama: SATA I, SATA II, dan SATA III. Transfer rate ketiga-tiga versi diberikan di bawah:

 • SATA 1.0: 5 Gb/s, 150 MB/s
 • SATA 2.0: 3 Gb/s, 300 MB/s
 • SATA 3.0: 6 Gb/s, 600 MB/s

Untuk memasang SSD SATA (I, II, III) pada komputer riba atau desktop anda, anda memerlukan Drive Bay 2.5 Inci dan Kabel SATA.

2. M.2 SATA SSD

SSD jenis M.2 lebih baharu, dan formatnya lebih ringan dan lebih kecil daripada SSD jenis SATA. SSD M.2 terdiri daripada papan litar bercetak kecil dengan cip, seperti bentuk RAM.

Kebanyakan SSD M.2 adalah 22mm lebar dan 80mm panjang dengan cip NAND pada kedua-dua belah. SSD M.2 SATA adalah lebih mudah, kerana ia dipasang dalam slot pada motherboard dan tidak memerlukan wayar, tetapi motherboard PC atau komputer riba mesti mempunyai slot M.2 yang sesuai.

Satu lagi kelebihan M.2 ialah fleksibiliti formatnya, menjadikan SSD (Solid State Drives) ini digunakan pada komputer riba dan desktop kecil. Peranti ini sangat serupa dengan plak kecil, 22 mm lebar tetapi dengan panjang yang berbeza: 22 mmx60 mm, 22 mmx80 mm dan 22 mmx110 mm. Oleh itu, SSD M.2 ditentukan sebagai 2230, 2242, 2260, 2280 dan 22110.

Berikut ialah ringkasan pelbagai format M.2 yang paling biasa dan saiz masing-masing:

 • M.2 22110 : 110 x 22 mm
 • M.2 2280 : 80 x 22 mm (yang paling biasa)
 • M.2 2260 : 60 x 22 mm
 • M.2 2242 : 42 x 22 mm

Dan kelajuan SSD SATA M.2 adalah sama dengan SSD SATA biasa, iaitu sehingga 600 MB/s.

Nota Penting: Slot M.2 pada sesetengah motherboard Desktop dan komputer riba boleh menerima bus SATA atau bus PCI-E, iaitu SSD yang mempunyai slot M.2 SATA atau slot M.2 PCI-E. Tetapi untuk motherboard yang berasingan, slot M.2 boleh berfungsi hanya satu daripadanya; sama ada mod M.2 SATA atau mod M.2 PCI-E. Itulah sebabnya anda perlu mengetahui; adakah komputer anda sesuai atau tidak untuk SSD M.2 SATA.

Dan, anda boleh sambungkan sama ada M.2 SATA atau M.2 PCI-E ke motherboard tersebut.

Connector SSD jenis M.2 adalah lebih rumit, tetapi ia boleh dilakukan dalam 3 cara, bergantung pada jenis soket pada motherboard.

Interface M.2 boleh mempunyai tiga variasi utama:

 • Key B
 • Key M
 • Key B&M

Jika anda membeli SSD M.2 SATA (B&M) dan motherboard pula support M.2 PCI-Express (B&M), SSD tidak akan berfungsi! Slot M.2 pada motherboard dan komputer riba mesti sepadan dengan slot SATA M.2 serta saiznya.

Apabila membeli SSD dengan sambungan M.2, adalah penting untuk memahami dengan tepat jenis slot yang kita ada pada motherboard PC atau komputer riba.

3. mSATA SSD

SSD mSATA ialah versi mini SATA. Ia mempunyai form factor yang lebih kecil yang digunakan terutamanya dalam komputer ultra-kompak, komputer riba dan peranti mudah alih (tablet) dengan slot mSATA, di mana pemasangan SSD SATA saiz besar adalah mustahil.

mSATA terkini mempunyai kapasiti sehingga 1TB dan kelajuan read/write sehingga 6gbps. mSATA mempunyai penggunaan kuasa yang lebih rendah. Prestasinya tidak kurang daripada SATA SSD; namun, harganya sangat menjimatkan.

Kelebihan utama mSATA ialah saiz kecilnya; bagaimanapun, ia adalah SSD SATA yang sama dalam semua aspek lain.

Penyambung mSATA pada komputer riba kini hampir disingkirkan daripada pasaran oleh penyambung M.2. Namun masih terdapat sedikit SSD mSATA di pasaran.

4. M.2 PCI-E SSD

PCIe ialah salah satu jenis SSD yang disambungkan ke sistem komputer menggunakan PCIe interface, yang telah menjadi cara baharu untuk meningkatkan kelajuan server dan storage drive.

SSD berbentuk PCIe dimuatkan ke dalam port pada kad grafik motherboard anda, sama seperti anda memasang internal audio atau komponen network card. Dan apabila anda menggunakan NVMe SSD menggunakan PCIe SSD, anda mendapat kelajuan terpantas. Bandwidth read/write maksimumnya ialah 2000mbps dan boleh support sehingga 32gbps.

SSD PCI Express selalunya mahal, itulah sebabnya ia biasanya hanya digunakan dalam aplikasi berprestasi tinggi. Anda juga boleh mencari jenis SSD lain yang lebih kecil yang menggunakan sambungan PCI Express (PCIe), membenarkan transfer rate data sehingga 4 kali lebih tinggi daripada SSD SATA 3.

Untuk memasang SSD PCIe, anda memerlukan slot PCIe M.2 pada motherboard anda. Key slot M.2 pada motherboard mesti sepadan dengan key serta saiz slot M.2, dan M.2 drive mestilah saiz yang sama.

5. M.2 NVMe SSD

NVMe ialah sejenis SSD singkatan kepada Non-Volatile Memory Express (NVMe) adalah lima kali lebih pantas daripada SSD SATA kerana kelajuan pertukaran data sehingga 2600mbps. SSD NVMe datang lewat daripada SATA, dan slot ini pada mulanya direka untuk kad grafik, jadi ia sangat pantas.

SSD M.2 NVMe sangat laju dalam pemindahan data (berbanding SSD SATA) disebabkan sambungan dengan PCI Express, iaitu teknologi terkini dan terpantas.

Ia lebih mahal daripada SATA dan menggunakan lebih banyak kuasa. Perniagaan berskala tinggi, komputer dan server besar menggunakan NVMe. Ia juga berfungsi dengan memori flash serta mengurangkan Bridge I/O dan latency.

Kelajuan pada SSD NVMe boleh mencapai interface rate 32 Gb/s dengan daya pemprosesan 3.9 GB/s. Itu boleh menjadi sangat berguna jika anda melakukan sesuatu yang memerlukan banyak disk performance, seperti gaming atau video editing beresolusi tinggi. Ia mempunyai kapasiti storan sehingga 4TB.

Untuk memasang PCIe NVMe, anda memerlukan motherboard dengan form factor PCIe, M.2, U.2.

Sepantas itu, NVMe mempunyai beberapa kelemahan:

 • Ia hanya tersedia pada desktop dan sangat mahal untuk permulaan, manakala ia boleh digunakan sebagai secondary drives untuk memanfaatkan potensi penuh mereka.
 • Kebanyakan BIOS tidak menyokong boot daripada NVMe pada masa ini. Anda masih boleh mendapatkannya, tetapi anda mungkin kena menggantikan keseluruhan mainboard.

Jika kelajuan dan kecekapan terkini dan terbaik disertakan dengan SSD NVMe , maka terdapat beberapa perkara yang perlu diingat.

 • Pastikan komputer mempunyai jenis penyambung M.2. Kebanyakan NVMe hanya menyokong M.2 key “M” (5-pin). M.2. SSD berasaskan SATA menggunakan key “B” (6-pin), tetapi terdapat beberapa penyambung yang menampilkan “B + M” yang boleh menerima SATA dan NVMe.
M.2-NVMe-SSD
M.2-SATA-SSD
 • Komputer mesti compatible dan boleh boot dari NVMe. Disebabkan betapa baharunya NVMe, banyak komputer dan operating system yang lebih lama mungkin tidak support boot NVMe.
 • PCIe NVMe adalah yang terbaharu dalam pasaran pengguna SSD, jadi kelebihan canggih dibayar pada harga yang tinggi.
 • Dan akhirnya, pastikan NVMe sesuai dengan penggunaan. Peningkatan prestasi hanya akan dilihat dengan read/write dari SSD. Komputer akan dimulakan dengan lebih cepat, fail akan dipindahkan dengan lebih cepat, program akan bermula lebih cepat, tetapi ia tidak akan membuat Facebook load dengan lebih cepat.

Kami menyediakan servis membaiki komputer dan laptop. Yang jauh kami boleh datang. FREE INSPECTION. Tiada repair tiada bayar. Kami covered area Kota Kinabalu – Papar.
Contact us : https://linktr.ee/TeraTech

Scroll to Top