4 Cara Mudah Upgrade Graphics Card Anda

Di Tera Tech, kami tahu bahawa tidak semua orang mempunyai masa untuk mengikuti perkembangan barang-barang komputer terkini atau cara menggantikan komponen yang lebih lama terumata sekali gpu.

Dengan grafik game yang menakjubkan dikeluarkan hampir setiap bulan, anda telah mendapati PC lama anda berhabuk dan anda juga mula berasa ketinggalan zaman.

Mungkin baru-baru ini anda mengalami penurunan FPS yang teruk dan rasa ketinggalan.

Anda juga perlu menurunkan settings game apabila bermain game yang baru anda BELI!

Berita baiknya ialah anda tidak semestinya perlu membeli komputer serba baharu untuk menyelesaikan isu ini; anda hanya boleh menaik taraf graphic card anda dan mula menikmati game itu semula.

Dalam artikel ini, kami berhasrat untuk membantu anda dalam proses peningkatan yang menarik ini.

Perkara yang Anda Perlukan Sebelum Menaik taraf GPU anda

  • Beli GPU baharu – Pastikan anda membeli graphics card yang serasi dengan motherboard baharu anda. Semasa memilih yang baharu, anda perlu mengambil kira kebesaran (ruang) dalam anda.
  • Tools – Anda tidak perlu mengeluarkan kotak tools untuk ini, jangan risau. Pemutar skru diperlukan untuk menanggalkan GPU anda dari casing anda
  • Uninstall drivers lama – Ianya adalah berbaloi untuk mengalih keluar graphics drivers lama anda sebelum anda menggantikan apa-apa. Ingat, jangan pasang sebarang drivers baharu sehingga pemasangan GPU baharu anda selesai.
  • Pastikan kuasa dimatikan! – Selepas anda uninstalled drivers anda, matikan PC. Matikan  power supply anda dari suis di belakang dan cabut kabel kuasa anda.
  • Gunakan vakum – Jika anda tidak mengambil berat tentang pengumpulan habuk dalam PC anda, inilah masanya untuk mengeluarkannya. Debu adalah musuh bagi komponen – komponen komputer, dan anda tidak mahu sebarang pengumpulan habuk terus masuk ke GPU baharu anda. Jika anda bukan pembina yang berpengalaman dan tidak mahu mencabut plag, hanya gunakan muncung nipis dan vakum habuk dari bahagian bawah untuk mengelakkannya daripada masuk ke dalam komponen anda.

Mengeluarkan Graphics Card

remove gpu
Graphic card

Sudah tiba masanya untuk menggantikan yang lama dengan yang baru. Bergantung pada umur GPU yang anda gantikan, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk menjual item tersebut (menjadikan GPU baharu anda secara teknikal lebih murah).

1. GPU dipasang pada tempatnya di bahagian belakang case untuk melindunginya. Buka skru ini dahulu dan berhati-hati agar tidak jatuh ke dalam permukaan gril bekalan kuasa!

2. Seterusnya, anda akan perlu mencabut plag penyambung kuasa yang biasanya terletak di sisi GPU menghadap anda.

3. Langkah terakhir ialah menolak catch yang anda lihat pada slot PCI-e. Catch ini kelihatan seperti lever dan akan membuka klip GPU anda daripada papan induk. Anda mungkin masih perlu menarik agak kuat untuk melepaskan GPU ia bergantung pada motherboard.

4. Letakkan GPU baharu anda pada kedudukan, dan anda akan mendengar sedikit klik (iaitu catch reclipping). Pasang semula penyambung kuasa anda pada GPU dan kemudian skru belakang ke tempatnya.

Sekarang semuanya dipasang, hidupkan semuanya dan lihat jika ia dihidupkan. Ingat  GPU moden bergerak sendiri (tidak bergerak) sehingga kad grafik menjadi panas jadi jangan risau jika tiada apa yang bergerak.

Cara mudah untuk menyemak dan melihat sama ada mesin anda mengenali peranti baharu adalah dengan menavigasi ke device manager anda dan klik pada “Display adapters”.

Anda sudah selesai! Sudah tiba masanya untuk download tajuk game kegemaran anda sekali lagi dan mengalami FPS yang lebih tinggi dan gaming yang lebih lancar.

Kami menyediakan servis membaiki komputer dan laptop. Yang jauh kami boleh datang. FREE INSPECTION. Tiada repair tiada bayar. Kami covered area Kota Kinabalu – Papar.
Contact us : https://linktr.ee/TeraTech

Scroll to Top